Вперше у світовій кіноіндустрії в українському фільмі актор зіграв засновника хасидизму

Фільм "Довбуш" вийде на екрани 24 серпня 2023 року в День Незалежності України.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила кастинг-директорка Алла Самойленко, яка співпрацювала із Саніним над створенням фільму, пише Детектор медіа. 

Раббі Ісраель бен Еліезер, більш відомий як "Бааль Шем Тов" ("Володар Доброго Імені") або скорочено БЕШТ, став однією з дійових осіб у новому українському фільмі "Довбуш" (2023). Його роль виконав американський актор Лузер Тверскі, який є нащадком видатного єврейського мудреця. Це перший випадок у світовій кіноіндустрії, коли актор зіграв засновника хасидизму та великого єврейського мудреця.

"Один з найважчих пошуків актора в моїй фільмографії стався саме на стрічці "Довбуш". Шукала я небагато-немало, самого БЕШТа. …Шукала в Європі, в Ізраїлі. Випадково один з колишніх хасидів, німецький актор, відправив мене до Лузера Тверскі. Поки я пишу про це, в мене містичний холодок по шкірі досі. Я записувала з ним самопроби, проби онлайн, не знаючи, що він прямий нащадок БЕШТа", — написала Алла Самойленко.

Відомий український режисер Олесь Санін зняв фільм "Довбуш" у стилі історичного бойовика. У фільмі багато батальних сцен, драматичних поворотів, кохання та гарної природи Карпат. Лінія взаємин Довбуша з БЕШТом додає фільму філософсько-містичні інтонації.

Санін розповів в інтерв'ю українському телебаченню: "Для глядачів цього фільму буде великим відкриттям дізнатися про те, що є цілий єврейський епос про дружбу Бешта з Довбушем. Коли він проповідував, у нього в руках була люлька Довбуша".

Довбуш керував великим загоном опришків - повстанців-гуцулів, коли вони боролися з гнобленням у 1738-1745 роках. У той час у тих самих районах карпатських гір жив і починав проповідувати раббі Ісраель Бааль Шем Тов.

Фільм "Довбуш" вийде на екрани 24 серпня 2023 року в День Незалежності України - за три дні до 325-річчя рабі Ісраеля Бааль Шем Това, який народився 27 серпня 1698 року (єврейська дата його народження - 18 Елуля - випадає на 4 вересня 2023 року).

 

Теми

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.