АНОНС: Кінолекторій: Олександр Довженко. Пророк і дзеркало

Кінолекторій відбудеться 23 березня о 18:30 у Довженко-Центрі

Про це йдеться на сайті Довженко-Центру.

Кінорежисер Олександр Довженко мав чимало ознак носія месіанських комплексів, що не могло не позначитися на його творчості. У фокусі  фільмової трилогії  "Звенигора", "Арсенал", "Земля" – образ більшовицького місіонера, що прагне перебудувати навколишній світ.

Разом з тим його месійна активність обмежена Українським Космосом, у чиє дзеркало він мусить споглядати. Опісля входження кінорежисера до кола придворних митців диктатора Йосипа Сталіна (середина 1930-х років) месійні рефлексії Довженка увиразнюються.

Війна, з наступною окупацією території України і нової фази поневолення українців витворюють нову історичну рамку для дзеркала, яке продовжує контролювати світовідчуття митця…

Лектор Сергій Тримбач – кінознавець, кінокритик, кіносценарист, педагог, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики і етнології імені М.Рильського НАН України, голова Національної спілки кінематографістів України (НСКУ, 2009-2016), нині заступник голови НСКУ.

Це третя подія лекторію "Як перестати боятися і полюбити українське кіно".

 
Теми

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.