Орлик чи Богословськ: триває опитування щодо перейменування міста Первомайська

На Миколаївщині планують перейменувати місто Первомайськ.

Про це інформує Виконавчий комітет Первомайської міської ради.

Друге на Миколаївщині за чисельністю населення місто Первомайськ перейменують згідно з вимогами законодавства про декомунізацію.

Таке рішення ухвалили 1 листопада під час чергового засідання постійної комісії з питань найменування та перейменування об'єктів топоніміки при виконавчому комітеті Первомайської міської ради. 

На засіданні представили на розгляд громадськості два варіанти.

Це історична назва – Орлик, яку місто мало до 1782-го року. Саме так у 1676-му році, від назви місцевого урочища назвали його козаки, які побудували тут фортецю. Територія увійшла до складу Бугогардівської Запорізької Січі. В різні часи окремі частини міста мали такі назви, як Богопіль, Ольвіополь та Голта. В 1919-му році, на мітингу 1 травня, ці частини об'єднали в єдине ціле, і більшовистський режим перейменував місто у Первомайськ.

На виконкомі запропонували також нову назву міста, яка увібрала в себе історичні події та географічні назви, – Богославськ. Кожна буква у назві відповідає трьом частинам міста, а також назвам річок. Богополь, Ольвіополь, Голта,  Орлик, Гілея, Вода (місто на воді), Синюха, Кодима.

Проголосувати за нову назву міста Первомайськ можна за посиланням.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.