Оголосили імена фіналістів премії імені Юрія Шевельова 2023

Капітула Премії імені Юрія Шевельова оголосила короткий список фіналістів та володарів спеціальної відзнаки.

Про це повідомив PEN Ukraine.

Фіналістами премії 2023 року стали:

- Катерина Зарембо, "Схід українського сонця"

- Олександр Михед, "Позивний для Йова. Хроніки вторгнення"

- Галина Петросаняк, "Наш сусід Альберт Гофман"

Їх члени капітули обрали серед 14 претендентів.

Також цьогоріч вручать дві спеціальні відзнаки. Першу — посмертно — Андрію Гудимі "за смак до життя і слова, з глибокою вдячністю Герою за чин" за книжку "69 спецій для Серця".

А другу — "за віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці" —отримає Андрій Содомора за книжку "Під чужою тінню".

Ім'я лауреата чи лауреатки традиційно оголосять під час церемонії 17 грудня — у день народження українського мовознавця та критика.

Премію імені Шевельова заснували 2013 року PEN Ukraine, Києво-Могилянська бізнес-школа, видавництво "Дух і Літера", Центр юдаїки та Український науковий інститут Гарвардського університету. 

Її назвали на честь Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику. Премія відзначає внесок у невіддільні для жанру цінності — незалежність думки та витонченість стилю.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.