ЮНЕСКО за допомогою штучного інтелекту відновлюватиме історичні памʼятки у сирійському Алеппо

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) має намір за допомогою штучного інтелекту відновити культурні та архітектурні пам'ятки у сирійському місті Алеппо, які були практично повністю знищені під час бойових дій.

Про це розповіла глава організації Одрі Азуле, повідомляє Бабель із посиланням на інтерв'ю ТАСС.

 Фото: aladdin hammami / Unsplash

За її словами, над реалізацією масштабного проекту вже працюють, і безпілотники організації ведуть зйомку об'єктів для подальшого моделювання. Азуле висловила надію, що роботи безпосередньо з відновлення пам'яток почнуться незабаром.

"Те, що відбувається у Сирії, — це трагедія. Трагедія перш за все для сирійців: я думаю про сотні тисяч жертв, про всіх тих, хто був вигнаний, хто сьогодні за межами країни і дуже хоче повернутися.

І, звичайно ж, це була трагедія для [об'єктів культурної та історичної] спадщини, на які часто відкрито і цілеспрямовано нападали. Сирійська спадщина — це, зрозуміло, спадщина сирійців, але це також і спадщина людства", — сказала Азуле.

Глава ЮНЕСКО відзначила, що у списку всесвітньої спадщини шість об'єктів з Сирії.

Прикладом успішного проекту з відновлення пам'яток вона назвала роботу з владою Іраку з "відновлення духу Мосула" — іракського міста, яке серйозно постраждало під час сутичок з терористами "Ісламської держави".

Читайте також:

ЮНЕСКО визнало твори Джорджа Орвелла світовим культурним надбанням

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.