YIVO оцифрував мільйони документів з історії євреїв

Дослідникам стали доступні 4,1 мільйона сторінок в рамках проекту «YIVO Vilna Online Collections» — ініціативи YIVO у співпраці з трьома литовськими науковими установами

Більшість матеріалів було врятовано євреями, які намагалися вижити в умовах нацистської окупації. У 1941 році нацисти створили "Паперову бригаду" для сортування документів Інституту YIVO у Вільнюсі. Члени "Паперової бригади" з ризиком для життя переправляли ці матеріали в гетто, де вони таємно зберігалися. Врятовані матеріали було виявлено після війни, а потім знову врятовано від радянської влади литовським бібліотекарем Антанасом Улпісом у 1948 році. Вони залишалися захованими в церкві, яку було перетворено радянською владою на бібліотеку, доки їх не виявили у 1989 році.

 

Книги та документи, надіслані нацистами до Німеччини, також були відскановані. Їх виявили у 1946 році та відправили до штаб-квартири YIVO у Нью-Йорку.

Ще одним важливим компонентом колекції є 170000 документів Національної бібліотеки Литви.

"Проект "YIVO Vilna Online Collections" створив найбільшу онлайн-колекцію, пов'язану зі східноєвропейською єврейською цивілізацією, включаючи найбільшу колекцію матеріалів мовою ідиш у світі" — йдеться в заяві YIVO, яка оголошує про початок функціонування онлайн-колекції. 

YIVO заявив, що колекції "розкажуть нам, як жили євреї, звідки вони прийшли, як вони виховувалися та виховували свої сім'ї, як вони створювали мистецтво, літературу, музику та саму мову. Крім того, ці документи розкривають відносини між євреями та їхніми неєврейськими сусідами, як вони розуміли своє місце у світі як у політичному, так і в соціальному плані, і як вони зустрічали потрясіння та перспективи сучасності".

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.