Вплив Сонця на історію. Чому Лівія і скільки часу лишилося в Януковича?

Цикл сонячної активності співпадає з соціальними збуреннями на Землі. Кожні 11 років наше світило то "розжарюється", то залишається спокійним - і з цими змінами пов'язані потрясіння та війни. Зараз Сонце виходить на пік своєї активності...

Сидір Білий і Чорний Корсар. Як козаки із засновником ВМФ США воювали

Битви проти турків у водах Дніпровського лиману 1788 року - дещо белетризована, але цікава історія про те, як до України остаточно відійшли землі нинішньої Миколаївщини і Одещини.

Останній бій підпілля ОУН. Тернопільщина, 1960 рік

Вони передруковували ОУНівські агітки, датуючи їх різними датами, щоб створити враження масовості. Вони грабували магазини і вбили офіцера КДБ. Ці люди були останніми, хто свідомо чинив спротив радянській владі зі зброєю в руках. І не відступився від своїх переконань до останнього.

Мандрівка до Полковника. Де похований Коновалець. ФОТО

Він керував одним із найбоєздатніших підрозділів армії УНР - Січовими стрільцями, а потім став першим головою Організації Українських націоналістів. Його вбили радянські спецслужби - у Голандії, в 1938 році. Тут він і похований. "Історична Правда" відвідала місце останнього спочинку Євгена Коновальця.

Кому належав Брест у 1918 році? Суперечка між УНР, БНР і Німеччиною

У склад Білоруської народної республіки увійшов і Брест, який ще раніше став належати УНР. Право України на місто підтвердили країни-учасниці мирних переговорів у Бресті. Де-факто УНР спробувала поширити вплив на все Полісся - аж до Гомеля.

Валерій Солдатенко: "Перед нами не стоїть завдання проводити люстрацію"

Голова Інституту національної пам'яті про реформи у своєму відомстві: "Не треба забувати і про світлі сторінки нашого минулого, а не тільки ридати... Ющенко не наказував проводити люстрацію... Попередній УІНП керував замість займатися наукою... Мене називають націонал-комуністом, але я призупинив членство в КПУ."

УГВР: підпільний уряд і парламент, який керував УПА

Усталене на перший погляд словосполучення ОУН-УПА є новочасним штампом. Де-юре повстанською армією керувала Українська Головна Визвольна Рада - вищий орган підпільної держави, куди бандерівці входили тільки як одна з партій. Президентом УГВР обрали есера з Полтавщини.

Віктор Ющенко: "Українець Мазепа зробив відповідальний вибір"

Віктор Ющенко пише книгу. Редакція "України молодої" отримала ексклюзивне право на публікацію уривка з книги. Автор побажав приурочити її до річниці від дня народження гетьмана Івана Мазепи, яку Україна відзначає 20 березня.

Українці, які створили імперію. Універсальний бюрократ Безбородько

Його талант вивів Російську імперію у вищу лігу європейських держав. Він почав із приєднання Криму, а закінчив Наполеоном. За 24 роки провінційний чиновник Олександр Безбородько досяг усіх мислимих висот в системі імперської бюрократії - аж до канцлера.

Брати по духу і зброї. Про дружбу козаків і татар

Взаємини українців і татар із глобального протистояння перетворюються на ритуал противників-рицарів – вони "гостюють" чи "навідують" один одного, а захопивши полон, ведуть чесний торг. І це, за словами Івана Сірка, не має бути "приводом для великої війни".

Шевченківська премія для львівських плагіаторів

Президент України Віктор Янукович нагородив Шевченківською премією в галузі літературознавства Романа Горака та Ярослава Гнатіва за багатотомне дослідження "Іван Франко". Але і в Києві, і у Львові автори відомі як графомани та плагіатори...

Хроніка українського самашествія (письменницьке розслідування)

"Не питала я дозволу в Ліни Василівни Костенко на "оренду" у цьому матеріалі її найточнішого визначення теперішнього всесвітнього часу - самашествіє...". Ексклюзив "Історичної правди".