Мечем і сапкою. "Битва націй" у Хотинській фортеці (ФОТО)

Найкращими вояками вже два роки поспіль стають лише східні слов'яни. Учасник одного з українських військово-історичних клубів запевняв, нібито бугурти й інші повноконтактні бої в Західній Європі заборонені і вважаються ледь не хуліганством. Але це не зовсім так.

"Влада піддає мене тортурам, примушує припинити голодування..."

Не було іншого варіанту докричатись до глухої влади. Він оголосив голодування. З нього сміялись і глузували. Почали примусово годувати блювотною рідиною. Серце не витримало болі і ганьби. Його звали...

Плагіат як найвище досягнення наукової думки

Частину нашумілих "Очерков истории Украины" скомпільовано з "Истории УССР". Це і є планка новітнього історієписання? Омріяна "альтернатива" для студентів і науковців? Чи тільки шлях до "покращення життя вже сьогодні" - коштом минулого, перетвореного на арену двобою з "алчными западными соседями"?

17 миттєвостей весни 2001-го

Ющенко і Медведчук. "Схеми" Тимошенко. Плівки Мельниченка. "Фашисти" і олігархи. Про нахабного Литвина і нетверезого Кучму. Рейдери з СБУ і "троянський кінь" Тігіпко. Мільярди Азарова. Путін - "ты какого года рождения?"... Олег Рибачук розповідає про "их нравы". Українська влада як вона є.

70% українців вважають День Перемоги великим святом. Цікава соціологія

Ми готові підтримати примирення нацистських і радянських ветеранів більше, ніж примирення ветеранів УПА і Червоної армії. При цьому більша половина з нас вважає, що потрібно примиритися й не шукати в минулому ані правих, ані винних.

Як КГБ "перевиховував" колишніх повстанців

...Їх мали спалити в печі одного із львівських заводів у 1991 р., як і тисячі інших, привезених вантажівками. Декому з робітників вдалося щось із тих паперів витягнути фактично з вогню. Йдеться про документи 5-го відділу (політична контррозвідка) КДБ УРСР.

"Воїнам УПА" чи "повстанцям"? Як поляки реагують на меморіальні написи

На дошці, яка увічнює пам'ять українців (самого слова "українці" у тексті немає) були вміщені імена мешканців, напис, що вони трагічно загинули, а також дати народження і смерті. Жодним словом не було згадано, що їх убила Армія Крайова...

1939-1945: Неписана історія. Розкажіть, як ваша родина пережила Другу світову

Воювала не влада, воювали конкретні люди. З їхніх маленьких історій і складається грандіозна і різнобарвна картина Другої світової війни. Україною ця війна прокотилася кілька разів - нам є що розповісти.

Литовська доба в "Очерках истории..." - компіляція з "Історії УРСР"

Трохи помучившись із перекладом російською текстів з "Історії України", М. Котляр повернувся до виданої у 1982 році "Истории УССР" - щоправда, "стремление украинского народа к воссоединению с русским в едином государстве" до "Очерков", на щастя, не потрапило.

Початок Чорнобиля. КПРС ігнорувала попередження про можливу аварію

Звіти КДБ наглядно демонструють ефективність радянського керівництва. Інформацію про халатність, аварії чи численні витоки радіаційних речовин з ЧАЕС протягом 1971-1986 років Компартія кваліфікувала як дезінформацію і активно припиняла "поширення чуток".

Валентина Шевченко: "Провести демонстрацію 1 травня 1986-го наказали з Москви"

Голова Президії Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко: "Ми евакуювали 526 тисяч дітей за п'ять днів... Під час демонстрації на трибуні стояв і мій син... З Чорнобиля почався розвал СРСР".

Українська Гельсінська Спілка: політичні дискусії та долі лідерів

УГС як політична організація народилася 7 липня 1988-го у Львові. Ядром її стали колишні учасники правозахисного руху, принаймні ті, які вважали себе правонаступниками Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод.