Історик Тімоті Снайдер: "Україна була найбільш смертоносним місцем"

"Потрібно дозволити плюралізм. Бо якщо немає плюралізму, різних думок, то у вашу версію історії ніхто не повірить. Українська історія - найцікавіша в Європі... і якщо ви хочете говорити чесно, треба показати всю картину".

Лютнева революція. Жіночий бунт, який знищив Російську імперію

Буржуазна революція 1917 року в Петрограді нагадує події в Україні осені-зими 2004 року. Жоден із політиків не чекав такої активності опозиційно налаштованих громадян. "Нікому в голову не приходило, що це буде перший день революції. Навіть більшовики утримувалися від страйку". (рос.)

1918 рік. Червоне козацтво з'явилося раніше Червоної армії

"Всі, хто хоче боротися проти буржуазії і контрреволюції, хто почуває себе вільним сином вільного народу Української Народної Республіки, - всі записуйтесь у полки Червоного козацтва!"

Танки в снігу. Реконструкція зимових боїв під Києвом

"Історична Правда" побувала на реконструкції зимових боїв 1943-44 років, які відбувалися на захід від Києва після звільнення столиці. Фоторепортаж про битву в завірюсі, про літаки, танки і людей, які перевтілюються в бійців вермахту, червоноармійців і навіть румунів.

Сильвестр Ольшевський - родич Петлюри, який став святим РПЦ

Дядько Симона Петлюри теж починав із Полтавської семінарії, а потім став архієпископом Сибіру і підтримав білогвардійський рух Колчака, за що був убитий більшовиками. Зараз мученик Сильвестр зарахований до лику святих Російської православної церкви.

Акція "Вісла" - останній акт українсько-польської трагедії

Виселення відбувалося із великою брутальністю, супроводжувалося вбивствами. Виселених скеровували на захід і північ, прагнучи розірвати сусідські та, навіть, родинні зв'язки.

Одна з перших депортацій імперії. Як кримськими греками заселили Дике Поле

Щоб не бути депортованими на материкову Україну, кримські греки ховалися по лісах, приймали іслам і навіть розпочинали бунти, придушувані військами Суворова. ...Дійшло до того, що митрополит Ігнатій, який заснував Маріуполь, прокляв його мешканців.

Омар Дерменджі: "Жіноче султанування в Туреччині почали і закінчили українки"

Турецький перекладач "Роксолани" розповідає, чому новий серіал про нашу землячку викликав скандал в турецькому суспільстві, чому роман Загребельного перевидається вже вчетверте і як українське жіноцтво вплинуло на долю Османської імперії.

Москвофільство. Як галичани вчили росіян любити Росію

У звіті 1913 року російський консул у Львові надвірний радник Верховцев характеризував галицьких москвофілів як "огидних комісіонерів з інсценування російського руху в Галичині". (рос.)

Осип "Боксер" Хома: моряк і чемпіон з боксу, який став командиром УПА

"Я бачив Південний Хрест, знаю, як "за Уралом сонце сходить" і як виглядають тропічні джунглі, а все-таки не можу забути рідної Бистриці". Він 24 рази перетнув Атлантику. У Нью-Йорку його тренував сам Бенні Леонард. А потім він пішов у повстанці.

Про тверезих романтиків, наївних реалітетників та європейські поривання більшовиків

Петлюра та Пілсудський - хто не дав союзу двох державників стати доконаним фактом історії? Сьогоднішня віра деяких польських політиків у те, що взамін за поступки можна домогтися взаємовигідних стосунків з Росією - нагадують про те, що історія вчить лише тих, хто здатний вчитися на чужих помилках

Естрада і політика. Прага-1968 - дві долі зірок поп-музики

Перед вами - історія Празької весни, дисидентів і комуністичної Служби безпеки. Подана не рядками з енциклопедії, а через призму життя двох співачок - Гелени Вондрачкової, яка до 1990-их стала чеською Софією Ротару, і Марти Кубішової, яка заспівала гімн опору, втрапила в опалу і 20 років не виступала.