Панахида по Мазепі: чому гетьман Скоропадський чинив спротив

9 липня у квартирі директора Українського телеграфного агентства Дмитра Донцова задзвонив телефон. На проводі був Гетьман. Хотів поговорити про Івана Мазепу…

Хто і коли вигадав гасло "Слава Україні!"

Гасло народилося у Харкові. Загриміло на всю Україну з Києва. Збереглося завдяки зусилллям галичан і волинян у Львові та Рівному. Але в збірнику праць Степана Бандери немає отої популярно вживаної в інтернеті цитати, яка йому приписується: "І прийде час, коли один скаже: "Слава Україні! ", а мільйони відповідатимуть "Героям слава!"

"Турксиб": радянський культурфільм і голлівудський блокбастер

Стрічка зчинила справжній фурор у Європі, вплинула на британську документалістику, а після перегляду "Турксибу" у Москві ім’я Туріна захоплено скандували навіть представники Російської асоціації пролетарських письменників - однієї з найбільш войовничих та догматичних організацій, ворожої до будь-якого експериментаторства.

Київ прокинувся. Як почалася Українська революція

Грушевський зустрів революцію в одній із московських бібліотек. Винниченко теж перебував у Москві. Петлюра тоді жив у Мінську, працював у представництві Земського союзу на Західному фронті. Київ спав…

Зять Шолом-Алейхема шукав єврейських письменників у Києві

Сів я і почав думати про євреїв і українців. Про українців, які так вихваляли передо мною свою Україну, і про євреїв, які бояться відізватися через телефон до єврея. І спали мені на думку слова Тев'є: «Ах, Боже-брате, що ж Ти так напосівся на свій народ ізраїльський?»

Свобода, або смерть! Гайдамаки з Академії

Отаман Петлюра зібрав усіх нас та звернувся з промовою: "Треба напружити всі сили ще раз!". То була божевільна атака — жорстока та люта. У цій останній атаці багато забили гайдамаків, не було ні одного гайдамака, якого б не зачепила куля.

Крапки над "Ї": Реконцептуалізація Української революції

Українська революція програла збройну боротьбу, бо суспільство не було готово до втілення в життя ідеї незалежності. Нація, яка не має своєї середньої і вищої національної школи приречена на поразку. Революція не перемагає в країнах, де провідною соціальною верствою є селянство.

Бабин Яр. Дорога смерті

Назустріч бігли якісь люди: "Швидше! Швидше! Ешелони чекають!" Потім повз натовп проїхали вантажівки. Вантажівки були наповнені якимись речами. На речах сиділи німці, грали на губних гармошках, весело реготали. "Це нас дещо заспокоїло: хіба можна так реготати, коли там вбивають людей?"

Ярослав Грицак: «Маніпуляції з історією розколюють польське суспільство»

Голову Українського товариства у Любліні Григорія Купріяновича допитали як свідка у прокуратурі польського Замостя. Проти нього триває слідство. Провина – слова, сказані у Сагрині під час урочистостей з вшанування вбитих польським підпіллям українців у 1944 році. Історикові загрожує до 3 років увʼязнення.

Як прийшли німці. Зі щоденника Ірини Хорошунової

"...Червоною площею повільно, рівним ланцюгом по двоє в ряд рухалися німецькі мотоциклісти. На Андріївській вулиці, куди вони повернули з площі, лежали трупи вбитих снарядами напередодні. А хтось із наших жильців, який щойно прийшов, сказав, що по місту населення розбирає, розтягує з крамниць продукти, речі, де що було..."

Якого Петлюру показує "Таємний щоденник"? Враження історика

"Таємний щоденник Петлюри". Свіжі враження від хорошого, а головне потрібного фільму та критичні зауваження, котрі хоч може і гострі, однак мають на меті зробити українське кіно кращим.

Володимир Мурський — представник екзильного уряду УНР у Стамбулі

У 1932 році за участі Володимира Мурського було розроблено та узгоджено з керівництвом Уряду УНР проект Угоди про створення Союзної держави України та Криму, який передбачав взаємне визнання незалежності УНР та Кримської Республіки і заснування спільної союзної держави після повалення більшовицького режиму.