Де живе пересічний українець. КАРТА

Центр мас етнічних українців за переписом 2001 року знаходився у Черкаської області. Центр мас етнічних росіян знаходився на кордоні Дніпропетровської та Запорізької областей. Центр мас усього населення у 2011 році - на півночі Кіровоградщини.

In Memoriam. Ірина Козак-"Бистра". Жінка-Легенда

Зв'язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича пройшла без чиєїсь допомоги з Західної України до Баварії з метою передати "волю Краю" Степанові Бандері. Життя унікальної жінки, націоналістки - від часів підпілля до наших днів.

Майдан. Початок. Cпогади учасників Революції Гідності

"Мустафа написав у Фейсбуці: "Хто сьогодні до півночі готовий вийти на Майдан?..". Цей заклик побачив Володимир Коломієць. Він кинув $600 на рекламу допису, і тому його побачили 100 тисяч користувачів".

Імперська авантюра в Сирії. Таке вже було 250 років тому

У 1770-х роках Російська імперія захопила Бейрут, підтримуючи арабського деспота. А пізніше Санкт-Петербург кинув свого союзника, обмінявши Близький Схід на дипломатичні поступки щодо Криму.

Суд над Оскаром Уайльдом. З нього почався рух за права ЛГБТ

Одним із відгомінів судового процесу над Уайльдом є й проголосована сьогодні у Верховній Раді поправка до Трудового кодексу про заборону дискримінації за ознаками статевої орієнтації.

Українці та поляки: Етика примирення

Відновлений діалог українських і польських істориків навколо конфлікту між двома народами часів Другої світової війни. Його успіх залежить від того, чи вдасться сторонам вести його на спільних етичних підставах.

Європа, Культура, Революція

Уже виросла ґенерація просунутих, перспективних і "проєвропейських" архітекторів, готових принципово, арґументовано й обґрунтовано викорінювати "старйо" з вулиць і площ.

Світова історія геноциду. Лекція Нормана Наймарка

Геноцид – це частина людської цивілізації від самого її початку. Первісні роди, клани і племена винищували одне одного з тою самою жорстокістю, з якою й модерні нації намагаються ліквідувати групи тих, кого вони вважають за ворогів.

Як депутат Старух 100 років тому побив редактора Дем’янчука

...Коли у дверях з’явився Старух, Дем’янчук підбіг до нього: "І ти, мерзотнику, виступаєш проти мене..." Не закінчивши, він схопив Старуха за одяг і замахнувся ціпком. Депутатська історія 1910 року.

Революція на граніті: нас можна назвати циніками, які готові загинути за ідею

"Було багато нервів, бо перед цим в Китаї танками подавили голодування студентів на площі Тяньаньминь. Приходили КГБісти і казали, що довго терпіти не будуть і подавлять так само танками"

Українські націоналісти в підручниках незалежної України. 1991 — 2012

Упродовж 1991–2012 років непоодинокими були випадки, коли на зміст підручників впливали не досягнення історіографії, а політичні погляди очільника освітнього відомства. Проте загалом українська шкільна історична література поступово позбавляється радянських кліше і формує власний погляд на історію націоналістичного руху.

"Анексія: острів Крим"

"Анексія: острів Крим" містить ексклюзивні свідчення, надані спеціально для цієї книги українськими, російськими і міжнародними політиками та військовими, експертами, журналістами, активістами, які стали очевидцями окупації.