Історія одного відкриття. Газовій промисловості України – 90 років

У процесі видобутку нафти природній газ вважався небажаним продуктом, якого намагались уникати, бо він ускладнював буріння, призводив до пожеж. На Прикарпатті протягом перших двадцяти років минулого століття було спалено і випущено в повітря близько 6 млрд. м³ газу.

"Історик не володіє істиною, він не обов’язково її знайде, але він її шукає"

Інавгураційна промова американського історика Тимоті Снайдера з нагоди початку нового навчального року в Українському католицькому університеті у Львові.

Кілька людей, два диктатори і одне місто: оборона Львова 1939 року

Зранку 1 вересня хлопці натрапили на зграйку сільських шибеників-українців, які жбурляли камінням у дошку із зображенням польського герба. Розбишак вдалося розігнати, але настрій зіпсувався. Станіслав повернувся додому, аби послухати радіо — хтозна, чому українці це робили.

"Нанести мощный и молниеносный удар по польским войскам"

«Войскам групп решительное наступление с переходом государственной границы начать на рассвете "17" сентября». 75 років тому Москва здійснила акт агресії щодо Польщі. По суті це означало вступ СРСР у Другу світову війну на боці Гітлера.

Картини Апокаліпсису. Оскар Лянге

Через кілька днів керівництво НКВС СРСР розпорядилося не відсилати, а спалити усі листи і листівки, що надходили до Старобільська до розстріляних вже офіцерів. 8 червня 1940 року 1350 листів, 1730 листівок та 300 телеграм були спалені. Листівка ж Тадеуша збереглася у родині Лянге як остання реліквія.

Росіяни як "радянські військові колабораціоністи" у 1941–1945 рр.

Через різні збройні формування Третього Райху пройшло щонайменше півмільйона росіян або понад 1/3 від тих громадян СРСР, яких використовували на німецькій військовій та парамілітарній службі.

"Губарєв вирощував у гуртожитку конополю..." Інтерв'ю про істфак ДонНУ

Про велику кількість істориків і наукових комуністів серед ідеологів ДНР. Чому історичний факультет Донецького Національного університету став кузнею кадрів для "політичної еліти" сепаратистів.

"Хоронить без надписей на могилах". Як Кремль приховував Афган

"Если сейчас мы будем увековечивать память, будем об этом писать на надгробьях могил, а на некоторых кладбищах таких могил будет несколько, то с политической точки зрения это не совсем правильно".

6 російських міфів про Пакт Гітлера-Сталіна

Протягом перших 21 місяця Другої світової війни СРСР та Третій Рейх були фактичними союзниками. 50 років СРСР не визнавав ані цього факту, ані самого існування Таємних протоколів до цього Пакту.

Як козаки з кримськими татарами від турків Крим боронили

Перша спільна битва запорожців і кримців трапилася волею випадку. Калга особисто пообіцяв козакам волю або смерть в битві проти турків. Дивовижна історія кримського "іноземного легіону".

Харчові війни: бої за свинину перед Першою світовою

Найнесподіванішим чином харчі втручалися в хід світової історії. На початку XX століття заморожена свинина стала причиною австро-сербського конфлікту, що зрештою призвів до Першої світової війни.

Шлях до суспільного багатства: як подолати історію

Людська природа лінива, і якби ми могли, ми би ніколи нічого не робили. Усвідомлення потреби радикальних змін приходить після радикальних катастроф: програшу у війні, революції, економічної чи політичної кризи.