За лаштунками "Бійні № 5". Дрезден, гріхи союзників та удар грому над Ельбою

Трагічна доля Дрездена стала одним із жахливих символів тотальної війни. Чи бомбардування міста союзниками було виправдане військовою необхідністю? І тепер, через 75 років після знищення міста не вщухають гострі суперечки про війну, провину та відповідальність.

Борщ по-бандерівськи. Гастрономічна культура «лісової армії»

«…Я підійшов до одної студні напитися води, але там побачив баньку з молоком. Я витягнув баньку з студні і почав пити зверха сметану. Кілька разів собі потягнув і пізніше щось тверде приплило з молока до моїх вуст. Ага, масло, я собі подумав. Відчинив широко уста і клацнув зубами, а то, най би його дідько взяв, була жаба».

Незалежність №1: Коли Грушевський її оголосив, чому Винниченко сумнівався, а Єфремов був проти

У перші дні 1918 року – 9 січня за старим стилем (22 січня за новим) – в умовах військової агресії проголошено незалежну республіку Україна.

Росіянин, український герой чеченської нації Олег Челнов

За часів існування Чеченської Республіки Ічкерії (далі – ЧРІ) у Грозному три вулиці були названі іменами наших земляків: Степана Бандери, Олександра Білого (справжнє прізвище – Музичко) та Олега Беркута (справжнє прізвище – Челнов).

Як бандерівець Ілько Савчин євреїв рятував від німців

Шестеро єврейських утікачів переховувались в одній землянці з українськими підпільниками-націоналістами. Дитяча дружба допомогла перемогти Голокост і нелюдяність військового часу.

Степан Бандера у німецьких тюрмах і концтаборах

1 січня - день народження Степана Бандери у селі Старий Угринів на Калущині. Один з епізодів його життя - кількарічне ув'язнення у нацистських застінках. Як це було? Що хотіли від нього гітлерівці?

Ян Карський. Свідок. Підпільник. Праведник

Цього року Польща вшановує пам'ять Яна Карського (справжнє прізвище - Козелевський), відомого широкому загалу у якості одного з найвідоміших героїв Руху Опору, посла підпільної польської держави, урядовий осередок якої був сконцентрований під час Другої світової війни у Лондоні.

Як формувалась регіональна ідентичність Донбасу

До початку сепаратистських виступів, підтриманих згодом російською армією, Донецьк мав вигляд звичайного українського міста. Проте суперечності, закладені в донецьку регіональну ідентичність, спрацювали в несподіваний руйнівний спосіб.

Нестор-літописець Голодомору

"Дуплинат Герасим зарезал своего собаку и съел". "Пасха, раньше было веселились люди качели гармони игры все возможные а сегодня везде уныние и голод". "17/IV-33 На сегодняшний день хоронить 11 душ умерших из голода". "12/V умерла Черная Параска актевистка кандидат партии, как людей продавали за невыполнение хлебо-заготовки, так она вечером на радощах в школе танцювала, а теперь издохла из голоду как собака".

Сталін як Путін. Голодомор – реакція на мільйонний селянський «Майдан» початку 1930-х

Українське село стояло на порозі нової бурі. Другий масовий вихід із колективів зводив нанівець грандіозні сталінські плани. Побоюючись "втратити Україну" Сталін приймає рішення про розправу з бунтівниками на місці.

Грузія реформатора Кахи Бендукідзе. "Продається все, крім совісті"

Це один з розділів книги, написаної ученицею видатного реформатора Кахабера Бендукідзе, яка присвячена модернізації країни після перемоги Революції трянд і за часів правління президента Міхеіла Саакашвілі. 13 листопада 2014 р. Бендукідзе помер. Ця публікація буде замість вінка від "Історичної правди" на його могилу.

Даніель Бовуа: "Коли Україна була польською колонією…"

"Українських селян трактували як рабів ще в ХІХ ст. Деякі шляхтичі були переконані, що селянин не має душі. Дякувати Богу, Польща відмовляється від колишнього комплексу вищості по відношенню до українців" - розмова Newsweek Historia з відомим французьким істориком.