"Хоронить без надписей на могилах". Як Кремль приховував Афган

"Если сейчас мы будем увековечивать память, будем об этом писать на надгробьях могил, а на некоторых кладбищах таких могил будет несколько, то с политической точки зрения это не совсем правильно".

6 російських міфів про Пакт Гітлера-Сталіна

Протягом перших 21 місяця Другої світової війни СРСР та Третій Рейх були фактичними союзниками. 50 років СРСР не визнавав ані цього факту, ані самого існування Таємних протоколів до цього Пакту.

Як козаки з кримськими татарами від турків Крим боронили

Перша спільна битва запорожців і кримців трапилася волею випадку. Калга особисто пообіцяв козакам волю або смерть в битві проти турків. Дивовижна історія кримського "іноземного легіону".

Харчові війни: бої за свинину перед Першою світовою

Найнесподіванішим чином харчі втручалися в хід світової історії. На початку XX століття заморожена свинина стала причиною австро-сербського конфлікту, що зрештою призвів до Першої світової війни.

Шлях до суспільного багатства: як подолати історію

Людська природа лінива, і якби ми могли, ми би ніколи нічого не робили. Усвідомлення потреби радикальних змін приходить після радикальних катастроф: програшу у війні, революції, економічної чи політичної кризи.

Українці у Першій світовій: "На пострадянському просторі - непередбачуване минуле"

У першій світовій по обидва боки фронту - з боку Російської та Австро-Угорської імперій - воювали понад 4,5 мільйони українців. Чому в Україні й досі нема меморіалів, присвячених загиблим?

Утрачена армія здобутої держави

Угрупування збройних сил СРСР на території вже незалежної України було найбільшою у Європі формацією. Модерну на той час і грізну армію більше 20 років упосліджували і знищували. Давайте глянемо, що наше військо мало у 1991 році, і що є зараз.

Целленбау: місце, де було ув’язнено Бандеру та Європу

Це місце – напевно, найбільший речовий доказ в суперечках про українську історію ХХ століття. Саме тут провів три роки свого життя провідник українських націоналістів, а також інші видатні представники народів, які боролись з нацизмом.

Гордіїв вузол. Українська проблема в ІІ Республіці Польській

Поляки не зауважували кривд, які дошкуляли українцям. У свідомості поляків оті добрі сусіди часто були просто русинами, натомість українцями вони вважали тих усіх, хто не погоджувався з польським пануванням.

Битва під Ковелем. Щоденник офіцера Першої світової

"Були випадки, що офіцер, який погано ставився до солдат, був важко поранений. І жоден із солдатів не допоміг йому, а, проходячи повз, посміювалися, кажучи: "Струнко! Підтягни ремінець!". А деякі самі ж убивали своїх офіцерів".

Севастополь – місто української слави. Про українців у Кримській війні

Росія у цій війні воювала переважно українськими руками – до 50% війська Імперії складали солдати, матроси і офіцери українського походження, причому матроси-українці складали близько 70% Чорноморського флоту.

Міністерство юстиції проти КПУ. Адміністративний позов

"...зазначені факти свідчать про антиконституційну діяльність партії та є доказом вчинення КПУ в особі її лідерів та членів дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності України, що є підставою для заборони діяльності".