Спецпроект

Обезголовлювачів Сталіна випустили з-під варти на поруки партії Ющенка

Жовтневий районний суд Запоріжжя випустив з-під арешту членів ВО "Тризуб" на поруки народних депутатів від "Нашої України".

Про це повідомляє УНІАН.

На початку сьогоднішнього суду народний депутат і заступник голови політради "Нашої України" Андрій Парубій передав звернення від свого імені і ще трьох народних депутатів-однопартійців про взяття на поруки усіх ув'язнених "тризубівців".

Депутати зазначили, що в залі присутні двоє підсудних, яких випустили на поруки раніше, і їхня присутність "є підтвердженням того, що вони не будуть уникати слідства".

За словами Парубія, суд взяв до уваги його аргументи та прийняв рішення відпустити підсудних під підписку про невиїзд.

Водночас депутат зауважив, що самі причини затримання і суду у цій справі - надумані: "Замість того, щоб не допустити незаконного встановлення пам'ятника Сталіну, винному в організації геноциду українського народу, та покарати осіб, які незаконно встановили цей пам'ятник, правоохоронні органи заарештували та звинувачують патріотів, які спробували провести демонтаж цього ідола".

Легенди і міфи про Сталіна в Запоріжжі

Нагадаємо, що в березні 2011 року прокуратура Жовтневого району Запоріжжя затвердила обвинувальний висновок у кримінальній справі про умисне пошкодження та знищення майна Запорізького обкому КПУ - погруддя Сталіну - порушеній проти дев'яти осіб і передала справу до суду.

До сьогоднішнього дня семеро обвинувачених залишалися під вартою в Запорізькому слідчому ізоляторі.

Як повідомлялося, 28 грудня 2010 невідомі відрізали голову пам'ятнику Сталіну, встановленому в травні минулого року на території обласного комітету КПУ. У той же день відповідальність за це взяла на себе організація "Тризуб".

Обезголовлення силумінового Сталіна (ВІДЕО)

Кількома днями пізніше невідомі підірвали даний пам'ятник, завдавши значних збитків будівлі обкому КПУ. Відповідальність за знищення пам'ятника взяла на себе невідома організація "Перше січня". Жодних затриманих у цій справі досі немає.

У перші дні 2011 року за підозрою у відрізанні голови погруддю Сталіну міліція затримала 9 осіб, серед яких члени організацій "Тризуб" і "Свобода". Двох із них пізніше відпустили під підписку про невиїзд.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.