Спецпроект

Одеса два дні святкуватиме визволення від нацистів

За словами заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитра Волошенкова, святкові заходи з нагоди 67-ої річниці визволення міста від військ нацистської Німеччини триватимуть два дні - 9 і 10 квітня.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"У суботу ми плануємо провести реконструкцію подій дня визволення міста в 1944 році, - сказав Волошенков. - Силами київського військово-історичного клубу "Червона зірка" буде проведено символічний парад від пам'ятника Дюку де Рішельє через Оперний театр до Дерибасівської. У параді візьмуть участь 300 осіб, одягнених у форму бійців Червоної Армії, 7-8 одиниць техніки часів Великої вітчизняної".

У неділю, 10 квітня, у смт Чорноморське (Одеська область) недалеко від пам'ятника воїнам батареї №412 відбудеться масштабна військово-історична реконструкція звільнення Одеси.

У "боях" за звільнення міста візьме участь понад 600 осіб з України, Росії, Білорусі, Естонії, Латвії, Румунії, Чехії та Польщі.

За даними організаторів, у реконструкції також візьмуть участь кораблі військово-морських сил України і авіація Одеського авіа-спортивного клубу. Співробітники Одеської кіностудії забезпечать реалістичні піротехнічні ефекти.

"Бій буде відтворено за подіями Одеської наступальної операції 1944 року. Залишки німецьких військ намагаються вибратися з кільця оточення, - розповів про сценарій бою керівник громадянської організації "Київський клуб "Червона Зірка" Владислав Таранець. - Один із таких потужних осередків опору знаходиться біля селища Чабанка. Завдання радянського морського десанту під прикриттям димової завіси підійти на мінімальну дистанцію до берега і раптово атакувати пристань. Після чого наші війська виб'ють противника з займаних позицій і знищать його артилерію".

Реконструкція "Червоною Зіркою" зимових боїв під Києвом (ФОТО)

У програму святкування Дня визволення Одеси входить також демонстрація військової техніки, обід з військово-польової кухні, покладання квітів до пам'ятника захисникам і визволителям Одеси на меморіалі 412-ої батареї, святковий концерт.

10 квітня в Одеській затоці пройде спуск поминальних вінків на згадку про загиблих моряків і затонулих військових кораблів, а також покладання вінків і квітів до пам'ятника Невідомому матросу та стели "Крила перемоги".

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.