Спецпроект

Дружину німецького канцлера зґвалтували радянські солдати?

Дружина колишнього німецького канцлера Гельмута Коля у віці 12 років була зґвалтована радянськими солдатами.

Про це пише автор її біографії Герберт Шван, повідомляє британська "Дейлі Мейл".

Ганнелора Коль і її мама зазнали нападу солдат Червоної армії після капітуляції Німеччини у травні 1945 року. "Після того мене викинули з вікна другого поверху, - розповіла Ганнелора письменнику. - Як мішок з картоплею".

Шван, який спілкувався з Ганнелорою Коль аж до її смерті в 2001 році, стверджує, що внаслідок зґвалтування жінка зазнала травми спини, від якої страждала все життя. Крім цього, вона нервово реагувала на "запах чоловічого поту, часнику, алкоголю і навіть на звуки російської мови".

Як ґвалтували німкень. Перша сповідь про замовчувані події у 1945-му

Пані Коль покінчила життя самогубством після того, як у неї з'явилася аллергія на світло, внаслідок якої вона втратила своє волосся. Через хворобу вона могла виходити на вулицю тільки вночі, і навіть перегляд телевізора причиняв їй біль.

 Ганнелора Коль (ліворуч) з чоловіком на зустрічі з британським прем'єром Тоні Блером (посередині з дружиною). 1998 рік

У біографічній книжці "Життя і страждання Ганнелори Коль" Герберт Шван пише: "Я розумію, чому вона була такою відкритою, дозволивши опублікувати те, що розповідала".

Ганнелора ненавиділа бути на виду у публіки. Коли її чоловік, політик-консерватор Гельмут Коль став канцлером ФРН (1982 рік), вона навіть заборонила їхнім двом синам коментувати політичні події.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.