Спецпроект

Комуністи обурені, що пам'ятник Голодомору вже треба ремонтувати

Запорізькі комуністи, які будують пам'ятники Леніну і Сталіну за власний кошт, вважають, що встановлення монументів жертвам Голодомору теж має проводитися за рахунок приватних осіб, а не держави.

Фракція комуністів у Запорізькій міськраді хоче, щоб екс-губернатор Запорізької області Євген Червоненко профінансував реконструкцію пам'ятника жертвам голодомору і сталінських репресій, встановлений у Запоріжжі.

Про це під час сьогоднішньої сесії міськради заявив депутат від КПУ Олександр Зубчевський, передає "Запоріжжя. Коментарі".

"На якій підставі проводиться реконструкція пам'ятника? За чий рахунок? Наскільки я пам'ятаю, ми не голосували за виділення з бюджету коштів на ремонт цього пам'ятника", - заявив Зубчевський.

Також він зазначив, що мова йде про 50 тисяч гривень.

Крім того, Зубчевський обурився тим, що відносно новий пам'ятник вже вимагає реконструкції.

"Вражає те, що цьому пам'ятнику всього три роки, а його вже реконструюють", - сказав депутат.

Також він нагадав колегам, що ініціатором будівництва пам'ятника виступав екс-губернатор Запорізької області Євген Червоненко. Саме він, на думку Зубчевського, і має профінансувати реконструкцію пам'ятника.

Нагадаємо, що у квітні цього року запорізькі комуністи встановили за власний кошт пам'ятник Леніну в селі Новослобідка.

У травні 2010 року Запорізький обком КПУ встановив у Запоріжжі погруддя Сталіну з силуміну. Сім місяців по тому - в грудні 2010 року - невідомі спиляли пам'ятнику голову, а в новорічну ніч його підірвали. Спорудження монумента обійшлося запорізьким комуністам у 109 тисяч грн.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.