Спецпроект

Оголошено конкурс матеріалів про релігійний туризм в Україні

З метою привернення уваги до сакрально-культурної спадщини нашого краю, популяризації релігійного туризму та з нагоди 20-ліття Незалежності редакція Релігійно-інформаційної служби України оголошує третій конкурс релігійно-краєзнавчих матеріалів.

Про це повідомляє портал РІСУ .

До конкурсу запрошуються журналісти, краєзнавці, мандрівники, мистецтвознавці та інші особи, які зацікавлені у цій тематиці та мають хист до описування побаченого.

У конкурсі беруть участь авторські краєзнавчі матеріали (статті, фоторепортажі), в яких представляються цікаві сакральні пам'ятки, музейні збірки, релігійна історія населених пунктів і місцевостей тощо.

Автор може надіслати кілька матеріалів.

Основні вимоги до надісланих на конкурс матеріалів:

- приймаються лише авторські тексти, фотоматеріали (ілюстрації до текстів можуть бути чужими, але їх автори мають дати згоду на їх використання), які ще ніде не розміщувалися, включно з друкованими та електронними ЗМІ!;

- зображення повинні мати підписи;

- подавати джерела інформації, використаної в статті;

- статті мають бути подані у популярній або науково-популярній формі.

Побажання: ваш матеріал має викликати в читача враження після прочитання, що він побував в описаній вами місцевості, побачив те, про що ви написали, та захотів туди ще й поїхати.

Надіслані матеріали мають бути доповнені резюме автора.

Ваші напрацювання надсилайте за електронною адресою: ukr@risu.org.ua з позначкою "на конкурс".

Цікаві для нас матеріали ми розміщуватимемо на нашому порталі "Релігійний туризм".

Спеціальне журі визначить переможців, які отримають відзнаки та подарунки від редакції РІСУ.

Конкурс триває з 2 серпня по 31 жовтня 2011 року. Результати конкурсу будуть оголошені на порталі РІСУ після 10 листопада 2011 р.

У зв'язку з тим, що попередній конкурс не відбувся через малу кількість надісланих матеріалів, статті, адресовані на нього, будуть брати участь у цьогорічному.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.