У Луганську поставлять рок-оперу про "Молоду Гвардію"

В середині вересня Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр представить рок-оперу, присвячену міфологізованій у часи СРСР підпільній організації "Молода гвардія".

Про це повідомляє Cxid.info з посиланням на головного режисера театру Володимира Московченка.

Автором лібрето є луганський літератор Володимир Зайцев. Музику до постановки написав Юрій Дерський. Постановкою зайнятий молодий режисер Анатолій Яворський.

За словами Володимира Московченка, це перша постановка рок-опери в історії театру. У ній зайнятий весь молодий склад трупи. У виставі буде багато пластики, руху та вокалу.

"Молода Гвардія" - підпільна антифашистська організація в Краснодоні Луганської області, діяла з вересня 1942-го до січня 1943 року. Згідно з радянською історіографією, активісти МГ поширювали листівки, здійснювали диверсії проти нацистів. Більшість молодогвардійців була закатована німцями.

Організація була популяризована в СРСР пропагандистським романом Олександра Фадєєва "Молода Гвардія" (1946-51), де її активісти були зображені як незламні комсомольці та ідейні радянські патріоти. Молодогвардійцям будували пам'ятники, називали на їхню честь вулиці і населені пункти, знімали фільми, ставили театральні й оперні вистави.

 Пам'ятник молодогвардійцям у Краснодоні від українського комсомолу

Справжня історія "Молодої Гвардії" не відкрита до кінця. Досі достеменно не відомо, хто був лідером організації і хто її зрадив.

В 1990-их роках керівник ОУН на Донбасі Євген Стахів заявляв, що антифашисти з МГ мали стосунок до націоналістичного підпілля.

Як відомо, восени 2011 року в Полтавському драмтеатрі за підтримки обласної влади поставили виставу про Мазепу, де українці зображені зрадниками, а росіяни - благородними лицарями.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.