Молодих науковців запрошують поговорити про історію у світі глобалізації

На початку жовтня 2012 року в Києві запланована молодіжна науково-практична конференція "Національна історія у глобалізованому світі: виклики перед Україною".

Про це повідомляє сайт Historians.in.ua.

На початку жовтня 2012 року в Києві планується конференція молодих науковців.

Організатори заходу: Всеукраїнська молодіжна громадська організація "Українська Народна Молодь" за підтримки Державної служби молоді та спорту України.

До участі запрошуються молоді історики віком від 17-ти до 28 років. Відбір відбувається на конкурсній основі, однак важливим буде рівнозначне представлення регіонів, віковий та гендерний поділи.

Одним із основних завдань конференції є спроба вироблення цілісного бачення на минуле України молодими науковцями.

Тематика конференції не є обмеженою, вона обіймає як питання найдавнішої історії та археології України, так і проблематику сучасних соціально-політичних змін:

- Археологічні дослідження, місце античної історії;
- Роль Давньої Русі та Великого князівства Литовського та їх спадщини;
- Степовий чинник та його значення;
- Проблематика історії козацтва та міжконфесійного діалогу;
- Етнічні взаємини в історичному контексті;
- Роль імперій та виникнення національних рухів;
- Революції та їх значення;
- Питання постання тоталітаризму та опору йому;
- Світові війни та ідеологія рухів Опору;
- Радянська модель модернізації;
- Розпад імперій та питання "кінця історії";
- Нова незалежна держава перед викликом глобалізації.

Для участі в конференції необхідно до вересня 2012 р. надіслати заявку на конкурс, в якій вказати тему доповіді, відомості про автора, тези доповіді (до 4000 знаків).

Робочі мови – українська, російська, польська, англійська.

Заявки слід надсилати на адресу: unmkonferencia@hotmail.com

ВМГО "Українська народна молодь" має стосунок до Української Народної партії (лідер - Юрій Костенко).

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.