Митники знайшли унікальний старообрядницький хрест. ФОТО

У міжнародному пункті пропуску "Станція Вадул-Сірет" (українсько-румунський кордон) під час здійснення митного контролю ручної поклажі громадянина Росії співробітниками митниці виявлено фрагмент ікони та старообрядницький хрест.

Про це повідомляє прес-центр Держмитслужби України.

Громадянин Росії прямував у приватних справах з Росії до Болгарії швидкісним потягом сполученням "Москва-Софія".

В ході здійснення митного контролю у шкіряному портфелі, що знаходився на нижній поличці купе, в поліетиленовому прозорому файлі митники виявили фрагмент ікони "Спас Вседержитель", який - за попереднім визначенням мистецтвознавців - є зразком продукції сакрального призначення іконописних артілей кінця XIX - початку XX століття.

Та справжньою знахідкою виявився старообрядницький напрестольний  хрест, який знаходився серед предметів одягу в господарській сумці.

Згідно з висновком державної мистецтвознавчої експертизи, хрест має значну історичну та культурну цінність, є рідкісним і унікальним типом старообрядницьких напрестольних хрестів та підлягає поданню для занесення до Державного реєстру національного культурного надбання.

Громадянин Росії виявлені предмети визнав своєю власністю. Однак, жодних дозвільних документів, передбачених законодавством України, які були б підставою для переміщення через митний кордон, не надав.

Співробітниками митниці розпочато справу про порушення митних правил за ознаками статті 472 Митного кодексу України. Виявлені предмети вилучені.

Про інші цікаві знахідки митників читайте і дивіться за темою "Митниця"

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.