Митники виявили цінну ікону ХІХ століття

Київські митники не дали вивезти з України рідкісну ікону, яку намагалися переслати до США під виглядом звичайної кухонної дошки

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Київська митниця.

Згідно з декларацією, в міжнародному поштовому відправленні з Дніпропетровщини до американського штату Флорида прямувала вживана кухонна дошка.

Під час митного контролю замість кухонного засобу митники виявили дерев'яну ікону з ознаками старовини. Для митного оформлення посилки свідоцтва на право вивезення цієї цінності надано не було.

Експерти Національного музею історії визначили, що виявлена святиня - ікона "Смоленська Богородиця (Одигітрія)", написана іконописцем лівобережної України, ймовірно, чернігівського осередку в ХІХ столітті. 

 

Ікона має історичну та культурну цінність національного рівня, не рекомендована для вивезення за кордон (лише з метою експонування після проведення реставраційних робіт).

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил. Ікону вилучено.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.