Спецпроект

Музей Леніна в Монголії заселять динозаврами

Столиця Монголії Улан Батор збирається розпрощатися з музеєм В. Леніна, переробивши його в центр зберігання своєї солідної колекції скам'янілостей.

Про це пише The Guardian.

Монгольський уряд збирається перетворити будівлю на музей динозаврів. Головною визначною пам'яткою в ньому повинен стати семиметровий скелет Tyrannosaurus bataar, якому 70 мільйонів років.

"Монголія посилає останки динозаврів на закордонні виставки вже 20 років, в той час як вдома у нас немає свого музею. У нас чудова колекція останків, але люди про це не знають", - повідомив міністр культури, спорту і туризму Ендонгійн Отгонбаяр.

За даними видання, країна давно викликає інтерес у палеонтологів. Засновник інституту вивчення монгольських динозаврів в Нью-Йорку Болорцецег Мінжін відзначає не лише обширність і різноманітність наявних останків, але і їх унікальну збереженість. "Ви можете знайти цілі скелети в пустелі Гобі", - відзначає вчений.

Уряд Монголії сподівається, що музей буде сприяти зростанню інтересу серед місцевого населення до своєї історії, зниженню контрабанди, а також приверне нових туристів.

Зазначимо, раніше величезна будівля, яку досі прикрашає бюст вождя світового пролетаріату, багато років здавалося під офіси.

Теми

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.