На річницю Карпатської України в Ужгороді напали на угорських туристів

В Ужгороді розгоряється скандал із нападами на угорських туристів, в тому числі й на дітей - Закарпаття не пам'ятає таких випадків. Ситуація обговорюється на рівні керівництва області України і уряду Угорщини. Напади відбулися у дві історичні річниці, які співпали в один день - українську 1939-го та угорську 1848-го.

В суботу, 16 березня пополудні, групу угорських громадян - половина з них школярі від 9 до 16 років - які приїхали в Ужгород на екскурсію в рамках програми "Без кордонів!", біля Кафедрального собору міста атакувало близько 25 агресивно налаштованих молодиків.

Про це повідомляє угорський ресурс про Закарпаття Kárpátalja.ma.

Нападники вигукували на адресу угорців лайливі слова, обзивали їх "фашистами, імперіалістами, угорськими нацистами", зривали кокарди в кольорах угорського прапора, пише видання із посиланням на лист одного з екскурсантів.

Також повідомляється про інший напад на екскурсантів з Угорщини - того ж дня, і теж близько полудня, на мосту через Уж були атаковані студенти з угорського міста Мішкольц. Про це повідомив голова товариства "Угорська надія" Арпад Ковач.

За словами Ковача, з одягу студентів теж поздирали кокарди в кольорах національного прапора.

Кокарди - символ угорської революції, яка розпочалася в березні 1848 року

Генеральний консул Угорщини в Україні Йожеф Бачкаї висловив жаль і розчарування тим, що в Ужгороді за минулі вихідні відбулося два інциденти, пов'язані з угорськими туристами, хоч досі не було зафіксовано жодного подібного випадку, повідомляє Колиба.

Консул додав, що звернувся із заявою до українських правоохоронців з проханням розслідувати обидва інциденти.

Заступник держсекретаря з питань національної політики Угорщини Жужанна Репаш в коментарі для угорських ЗМІ зазначила, що в Закарпатті мирно співіснують багато різних національностей і ще ніколи не траплялося такого, щоб тут ображали угорців. За словами Репаш, ведеться розслідування.

Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида заявив, що розділяє обурення угорської спільноти і попросив прокуратуру взяти справу на контроль, забезпечити неупереджене розслідування та покарати винних.

За словами прес-секретаря прокуратури Закарпатської області Вікторії Попович, організовано перевірку даних фактів, вирішується питання про порушення кримінальної справи.

"Не можна замовчати те, що відбулося, - зазначив Арпад Ковач. - Але ми не хочемо узагальнювати і через кількох екстремістів звинувачувати український народ. Скажімо, працівник Кафедрального собору був свідком інциденту - він не знав іноземної, але одразу ж вибачився перед нами за таку поведінку українців".

Ряд ЗМІ без посилань на конкретні джерела заявили про причетність до інцидентів партії "Свобода", яка 15 березня організувала в Ужгороді смолоскипну ходу на честь 74-ої річниці проголошення незалежності Карпатської України. "Свобода" відповіла, що такі заяви є провокацією і не відповідають дійсності.

15 березня відзначаються дві історичні дати - проголошення незалежності Карпатської України (1939 рік) і початок демократичного повстання проти австрійської монархії в Будапешті (1848 рік).

Дивіться також:

Всі матеріали за темою "Угорщина"

Всі матеріали за темою "Провокація"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.