"АНТИФАШИЗМ - ТЕХНОЛОГІЯ ДЛЯ БОРОТЬБИ З ОПОЗИЦІЄЮ" - меншини

Організації національних меншин України заявляють, що організовані владою "антифашистські заходи" не мають нічого спільного зі справжньою боротьбою з проявами нацизму і спрямовані винятково проти політичної опозиції існуючій владі.

Про це йдеться в заяві Вааду [Асоціації єврейських організацій та общин в Україні] і Конгресу національних громад [всеукраїнська громадська організація національних меншин] з приводу масових заходів у Києві, запланованих на 18 травня 2013 року.

"18 травня в Києві має відбутися мітинг, який організатори, пов’язані з Партією реґіонів, називають "антифашистським", - йдеться в заяві. - Наявні дані дозволяють впевнено стверджувати, що кампанія, яка позиціонується як "антифашистська", ініційована правлячою партією і відбувається з потужним використанням адміністративного ресурсу".

За словами авторів заяви, метою "антифашистської" кампанії можна вважати штучне створення дуалістичної моделі протистояння влади, спрямованої в Європу, і "фашистів", що тягнуть країну в минуле.

У ході кампанії експлуатуються символи, пов’язані з Великою Вітчизняною війною, що, як можна припустити, має сприяти громадській мобілізації та радикалізації штучного протистояння.

"Очевидно, що "антифашистські" акції спрямовані насамперед винятково на дискредитацію політичної опозиції шляхом нав’язування громадськості асоціативних зв’язків між історичним фашизмом, партією "ВО "Свобода" та всіма силами, що протистоять чинній владі", - пишуть автори заяви.

За словами Вааду і Конгресу національних меншин, подібне розширене розуміння "фашизму" розмиває межі політологічного терміна, знову, як це вже бувало в нашій політичній історії, перетворює його на позбавлений реального змісту ярлик, який можна навішувати на будь-яку неугодну силу.

"Свідомі дії в цьому напрямі, що навіть маскуються лицемірною антифашистською риторикою, тільки шкідливі для нашого суспільства, - наголошують автори заяви. - Питання протидії реальному політичному екстремізму та етнічній ксенофобії занадто серйозні, щоб їх дозволено було профанувати в рамках цинічних політтехнологій".

У заяві підкреслюється той факт, що саме на 18 травня давно був запланований підсумковий мітинг всеукраїнської опозиційної кампанії "Повстань, Україно!": "З урахуванням цієї обставини стає очевидним маніпулятивний і спекулятивний характер "антифашистської" акції, призначеної на той самий день".

Ваад України і Конґрес національних громад України заявляють про неприпустимість використання штучної "антифашистської" риторики з метою радикалізації суспільно-політичного протистояння.

Автори заяви застерігають організаторів "антифашистської" акції про те, що всю відповідальність за можливі провокації несуть саме організатори політтехнологічної кампанії з боку влади.

Ваад України і Конґрес національних громад України закликають громадян, учасників масових заходів 18 травня і політичних лідерів проявити мудрість, стриманість, взаємну толерантність і витримку: "Провокаціям на міжнаціональному ґрунті не повинно бути місця в українському суспільстві".

Як відомо, останні кілька днів влада організувала ряд акцій з закликами проти фашизму. Повідомляється, що на ці акції примусово зганялися бюджетники.

У березні 2013 року в Києві з'явилися антисемітські листівки за підписом партії "Свобода". "Свобода" заперечила свою причетність до листівок.

У лютому 2013 року в центрі Сум з’явилися провокаційні листівки із логотипом партії "Свобода" і символікою, яка нагадує нацистську. У листівках обіцялося знищити "спершу Леніна", а потім Ковпака та інших радянських партизанів.

Нагадаємо, у жовтні 2003 року напередодні з'їзду опозиційної партії "Наша Україна" в Донецьку місто було завішане рекламними площинами, де тодішній кандидат у президенти Віктор Ющенко зображався прихильником нацизму.

Із Ющенка теж ліпили нациста у 2003 році. Але він став президентом і навіть не розстріляв нікого. Фото: Анатолій МЕДЗИК

Ющенко після того заявив, що до провокації причетна місцева влада. Пізніше на президентських виборах 2004 року кандидат Ющенко і його союзники регулярно зображувалися у вигляді "фашистів" тощо.

Дивіться також інші матеріали на тему "Провокації"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.