Спецпроект

Англійці побудують новий музей сучасного мистецтва в Стамбулі

У Стамбулі буде побудований новий музей сучасного мистецтва Koç Contemporary, який відкриє фонд Вехбі Коча, підприємця і філантропа. Конкурс на проект будівлі музею виграло англійське архітектурне бюро Grimshaw.

Про це пише comments.ua.

У музеї буде виставлятися колекція сучасного мистецтва фонду Koç Foundation, в яку входять роботи як турецьких авторів, так і іноземних. У зібраннях фонду, зокрема, є роботи російських художників - Іллі та Емілії Кабакових, Ольги Чернишової.

Фонд почав активно працювати у сфері сучасного мистецтва в 2007 році. Як вважають засновники музею, завдання інституції - зробити доступною колекцію фонду, а також інтегрувати наявні твори в контекст світової та турецької художньої сцени.

Новий музей розташується в районі Бейоглу європейської частини Стамбула. Передбачається, що він відкриється в 2016 році і стане міською визначною пам'яткою не тільки завдяки колекції, а й своєму зовнішньому вигляду.

Grimshaw Architects було засновано в Лондоні в 1980 році архітектором Ніколасом Гримшоу, який з 2004 року очолює Королівську Академію мистецтв. Його бюро проектувало залізничний вокзал Ватерлоо у Лондоні, Національний космічний центр Великобританії в Лестері (2001). Бюро Гримшоу також відоме проектом "Едем" в графстві Корнуолл, який являє собою оранжерею з декількох геодезичних куполів. Компанія також працює над новим терміналом петербурзького аеропорту "Пулково".

Вехбі Коч (1901-1996) був одним з найбагатших жителів Туреччини. Він заснував найбільшу в країні групу компаній Koç Holding, до якої входять автовиробник, банк, виробник побутової електротехніки, готельна мережа, дистриб'ютор палива та мастил, нафтокомпанія, мережа супермаркетів і інші фірми. На початок 2013 року обіг холдингу становив 47,1 мільярда доларів. Koç Holding стала першою компанією, яка відкрила приватний музей в Туреччині - Sadberk Hanım, в якому зберігаються археологічні артефакти, текстиль і срібло.

У Стамбулі вже є кілька музеїв сучасного мистецтва. Найбільший з них - Istanbul Modern - відкрився в 2004 році.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.