Спецпроект

Українські художники встановили новий ціновий поріг "за шкалою Sotheby's"

25 листопада в Лондоні з успіхом пройшов перший в історії аукціон Східно-європейського сучасного мистецтва Sotheby's - Contemporary East. Українські художники, вже не в перше представлені на аукціоні, встановили нові рекорди продажів на торгах дому Sotheby's.

Про це повідомляє ArtAgentUkrGallery.

На торгах були представлені 90 лотів - мистецтво художників України, Росії, а також Угорщини, Чехії, Польщі та інших східно-європейських країн. Загальна виручка аукціону склала $ 3,9 млн.

Українським топ -лотом стала безіменна робота Анатолія Криволапа - зимовий пейзаж був проданий за $ 60 750, перевищивши попередню оцінку майже вдвічі. Топ- лотом торгів стала картина уродженця України Іллі Кабакова Свята 6, яка пішла з молотка за $ 1,547 млн.

Експерти Sotheby's оцінили Східно- європейські торги як успішні. "Багато лотів були продані відповідно з верхнім естімейтом або навіть його перевищенням. Роботи українських художників показали дуже хороші результати, підвищивши свій ціновий поріг "за шкалою Sotheby's". Все це доводить, що українське мистецтво і мистецтво Східної Європи стабільно залишається в ринковому тренді, і наші клієнти інвестують в нього все з більшим зацікавленням" - прокоментувала сейл Суад Гараєва, фахівець Sotheby's з сучасного мистецтва СНД.

Східно- європейські торги Sotheby's сфокусовані на живопису східно-європейських художників, починаючи з 1980-х і 1990-х рр.. і до наших днів. Торги були засновані відповідно до тенденцій міжнародного арт-ринку. Експерти Sotheby's розглядають Східно- європейський регіон як територію із загальною культурно-історичною спадщиною, що стала місцем для самобутнього сучасного мистецтва світового рівня, на яке є великий попит на міжнародному арт-ринку.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.