ПРЕЗЕНТУЮТЬ КНИГУ ПРО УКРАЇНУ У ПЕРШІЙ СВІТОВІЙ

У Києві відбудеться презентація та обговорення книжки "Велика війна 1914-1918 років і Україна. Історичні нариси".

У книзі викладено результати новітніх досліджень ключових питань Першої світової війни, яка відкрила нову епоху в історії людської цивілізації.

Масштабність соціальних потрясінь простежується у зруйнуванні звичного способу життя, деструктивних процесах у господарстві, погіршенні матеріального становища населення, голоді та поневіряннях мільйонів людей.

Водночас картину доповнюють факти кардинальних змін у свідомості народу, активізації доброчинності, національних рухів, що в українському вимірі каталізували процес формування модерної нації, яка з об’єкта міжнародної політики перетворилася на її безпосередній суб’єкт.

Презентований том складається з нарисів про Першу світову війну в історіографічному вимірі, "українську карту" в міжнародних відносинах, політичні сили українства в 1914-1918 рр. та актуалізацію "українського питання", бойові дії на українських теренах, соціально-економічні, духовні та повсякденні проблеми тогочасного суспільства.

Учасники: упорядник видання, заступник директора Інституту історії України НАНУ Олександр Реєнт, старший науковий співробітник відділу історії України ХІХ – початку ХХ ст. Інституту історії України НАНУ Валентина Шевченко, наукові співробітники відділу історії України ХІХ – початку ХХ ст. Інституту історії України НАНУ Володимир Милько, Олександр Кирієнко, Володимир Любченко.

Організатори – видавництво "Кліо" та книгарня "Є".

Час і місце заходу: 20 грудня о 18:00. Київ, книгарня "Є" (вул.. Лисенка, 3). Вхід вільний.

Дивіться також інші матеріали за темою "Перша світова війна"

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.