Малолітні діти відламали зірки на радянському кладовищі в Польщі. ФОТО

Польська поліція виявила, що 10-річний хлопчик і 9-річна дівчинка, які "хотіли взяти додому червоні зірки", спаплюжили радянський цвинтар в селі Мілейчиці (Підляське воєводство).

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на tvn24.

Як зазначається, 23 вересня діти розбили 57 надгробків на могилах радянських солдатів. Відбиті червоні зірки були знайдені в різних частинах цвинтаря.

В четвер дітей допитали в районній прокуратурі, на допиті був присутній дитячий психолог.

Так було... Фото: pl.wikipedia.org

"З їхніх пояснень випливає, що коли вони гралися на цвинтарі, їм сподобалися зірки. Діти хотіли забрати їх з собою, намагаючись відбити з допомогою знайденого каменя. Пізніше вони зрозуміли, що накоїли і намагалися повернути все, як було. Коли їм це не вдалося, вони домовилися зберегти таємницю", - розповів комендант поліції Підляшшя Анджей Барановський.

Як зазначається, обох дітей виховують дідусі й бабусі.

...так стало

За словами прокурора, немає жодних підстав вважати, що діти вчинили наругу над могилами "з ненависті". Водночас не виключено, що справою займеться прокуратура, яка розслідує злочини на націоналістичному чи расистському ґрунті.

Однак у Польщі покаранню за злочини підлягають особи, старші 13 років.

Фото: tvn24.pl

Раніше своє обурення з приводу спаплюження могил висловлювало російське МЗС, яке викликало посла Польщі Катажину Пелчиньську-Наленч.

Інше на тему "Вандалізм"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.