Латвійська контррозвідка: Оприлюднення "мішків ЧК" зашкодить

Бюро із захисту Конституції (БЗС, контррозвідка Латвії) направило лист парламентській Комісії з прав людини і громадських справ, у якому попереджає, що публікація архівів колишнього КГБ ЛРСР — так званих "мішків ЧК" — зіграє на руку "інтересам недружніх Латвії країн".

Про це повідомляє "Європейська правда" за псиланням на портал Delfi.

БЗС вважає, що публікація картотеки КГБ в Інтернеті може створити різні ризики і знизити рівень довіри суспільства до органів безпеки. Контррозвідка зазначає, що інформація, яка міститься в картотеці, може невідповідно і необґрунтовано зачепити інтереси різних осіб.

"Непрофесійне використання архівних документів комуністичних спецслужб може привести до результату, коли реальність не відображається, а створюється", — пише БЗС у своєму листі Сейму Латвій.

БЗС вказує й на те, що в Латвії, на відміну від сусідніх Литви та Естонії, на зорі відновлення незалежності закону про люстрацію прийнято не було.

"Тепер же почати процес люстрації є запізнілим рішенням, тому що частина осіб померли або виїхали з країни, — пише спецслужба — Якщо почати процес люстрації зараз, будуть порушені гарантовані в Конституції Латвійської Республіки права на недоторканність приватного життя і особистих даних".

Уцілому, оцінює БЗС, публікація архівів КГБ ЛССР в Інтернеті є вчинком, що відповідає інтересам недружніх до Латвії країн.

Раніше міністерство юстиції Латвії розробило проект нових правил, які дозволять широкому колу жителів Латвії вже з травня 2019 року безкоштовно ознайомитися з так званими "мішками ЧК" — архівами КГБ ЛРСР. Документи будуть доступні в Національному архіві, а також через Інтернет.

Читайте також:

Іспанія відкриє доступ до архівів Громадянської війни та диктатури Франко 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.