У Румунії збираються судити лідерів революції, яка повалила режим Чаушеску

Прокуратура Румунії висунула звинувачення лідерам революції 1989 року, яка завершилася повалення диктатури та розстрілом Ніколае Чаушеску.

Про це пише Рубрика із посиланням на румунське видання Hotnews.

 Ніколае Чаушеску

Прокуратура висунула звинувачення колишньому президенту Румунії Іону Ілієску, екс-прем’єр-міністру Петру Роману та ще двом колишнім високопосадовцям у скоєнні злочинів проти людяності.

Справа отримала назву "Румунська революція грудня 1989 року".

Ілієску та Роман були керівниками "Фронту національного порятунку", який прийшов до влади після повалення диктатури Чаушеску 22 грудня 1989 року.

Генпрокуратура, зокрема, констатує, що в грудні 1989 року, за допомогою дезінформації в країні була створена атмосфера "тотального психозу", що призвела до хаотичних силових дій, суперечливих військових наказів.

В результаті протягом кількох днів після 22 грудня сталося 862 вбивства колишніх прислужників режиму диктатора, а 2150 людей були травмовані чи зазнали утисків.

"Ці трагічні наслідки були більш серйозними, ніж репресії колишньої влади, що їм передували і які тривали протягом 17-22.12.1989", – передає видання позицію прокуратури.

Як відомо, політична криза у Румунії триває вже кілька років поспіль. Розпочалася вона спробою влади амністувати засуджених за хабарництво чиновників. Опісля уряд домігся звільнення керівника Антикорупційної дирекції.

ЄС та опозиція наголошують, що у Румунія наразі триває реванш корупціонерів.

Читайте також:

Місце розстрілу Чаушеску перетворять на Музей комунізму

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.