У Німеччині помер охоронець концтабору Травники – Яків Палій

Палій помер у середу в будинку для літніх людей у місті Алені.

Про це у четвер ввечері повідомило німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeutung передає Українська Правда.

 Яків Палій біля свого будинку в Нью-Йорку

Фото: Твіттер Джеффрі Гутермана

У серпні 2018 року Палія, у якого немає громадянства, депортували зі Сполучених Штатів до Німеччини.

Яків Палій народився на території Польщі у селі П’ядики, яке нині є частиною України. Він іммігрував до США у 1949 році та отримав громадянство у 1957 році.

У 2003 році стало відомо, що під час війни він служив в охороні нацистського концентраційного табору Травники в окупованій Польщі. Федеральний суддя США відкликав громадянство Палія, а через рік був виданий ордер на його депортацію. У 2005 році апеляція Палія на рішення суду була відхилена.

Дипломатичні суперечки між Вашингтоном і Берліном щодо депортації Палія тривали аж 14 років, перш ніж було прийнято остаточне рішення. Сполучені Штати неодноразово наполягали на прийнятті Палія Німеччиною.

Американська адміністрація, сенатори, конгресмени і представники єврейських громад в Америці наполягали, щоб особи, які співпрацювали із націонал-соціалістичним режимом, не повинні проводити свої останні роки в Сполучених Штатах.

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.