Спецпроект

У Токіо відкривається музей японського дипломата, який врятував життя тисячам євреїв

У токійському кварталі Яесу відкриється музей Сугіхари Тіуне (1900-1986) - японського дипломата, який видав транзитні візи тисячам євреїв під час Другої світової війни, щоб допомогти їм втекти від нацистів.

Про це повідомляє видання Nippon.

 Фото: Nippon

Серед представлених артефактів у музеї – одна з таких "віз життя", а також рукописи, написані Сугіхара. Для широкої публіки музей відкриється з 23 березня.

Представлена в музеї віза була видана Сугіхара Натану Блюману 9 серпня 1940 року, і це дозволило польському єврею втекти в Канаду через Японію.

Фото: Nippon

 

Серед рукописів, які будуть виставлені, буде також і записка, яка, ймовірно, була написана приблизно влітку 1978 року. У ній описується про те, як Сугіхара почував себе, коли вирішив видати транзитні візи євреям всупереч наказу МЗС Японії не робити цього.

"Після боротьби і страждань я нарешті прийшов до висновку, що найважливіше – це гуманізм", - йдеться в записці.

Читайте також:

Будівельники у Білорусі знайшли масове поховання жертв Голокосту

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.