Stalin The Best. Росіяни встановили рекорд

Роль Сталіна в історії позитивно оцінюють 70% росіян.

Про це повідомляє російський "Левада-центр".

Згідно нового опитування, майже половина респондентів готові виправдати сталінські репресії. Це рекордний показник за всі роки таких досліджень.

У березні 2019 року про своє захоплення, повагу чи симпатії до Сталіна заявив кожний другий учасник опитування (51%).

Лише 14% ставиться до Сталіна негативно: відчуває до нього роздратування, страх, огиду.

Лише 19% вважає, що роль Сталіна в історії була негативною.

 Яку роль Сталін зіграв у житті Російської Федерації?

Джерело: Левада-центр

Динаміка суспільної думки у РФ:

-          На початку 2000 років спостерігалося практично рівна доля позитивних і негативних оцінок Сталіна;

-          У 2008-2014 році переважало нейтральне ставлення до Сталіна, що на думку дослідників "Левада-центру" свідчить про зростання байдужості російського суспільства до проблематики сталінізму;

-          З 2015 року у РФ збільшується позитивне сприйняття Сталіна, на відміну від України, де навпаки укріплюється негативне сприйняття Сталіна і його ролі в історії.

"Позитивне ставлення до вождя і його ролі в історії установилося на рівні нової соціальної норми", - зазначають автори дослідження.

Також дослідники відзначають, що у різних вікових групах відсутні суттєві відмінності у ставленні до Сталіна: позитивне ставлення домінує як серед старшого покоління, так і серед молоді.

Читайте також:

Павло Клімкін: Тест на людоїдство

2017: Росіяни вважають Сталіна, Путіна й Пушкіна найвидатнішими людьми у світовій історії - Левада-центр

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.