ЕКСПЕРТИ: СПІВАК ВОЛОДИМИР ІВАСЮК НЕ МІГ ПОМЕРТИ БЕЗ СТОРОННЬОЇ ДОПОМОГИ

Композитора і співак Володимир Івасюк просто фізично не міг вчинити самогубство. Такого висновку дійшли судмедексперти під час слідчого експерименту.

Про це розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін у коментарі Укрінформу.

"У процесі розслідування справи про загибель Володимира Івасюка вже була проведена певна кількість експертиз, за результатами яких виявили певні розбіжності у висновках. Через те, що не було однозначної відповіді, Прокуратура Львівської області звернулася до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Слідчий експеримент ми провели у травні цього року. Коли наші експерти ознайомилися з матеріалами справи, стало очевидним, що потрібен експертний експеримент — подібно до тих обставин, за яких загинув Івасюк" розповів Рувін.

 
Володимир Івасюк, автор 107 пісень, окрема хіта "Червона рута"
ВВС

Він зазначив, що експеримент було здійснено в лісовому масиві, недалеко від місця, де у 1979 році було виявлено тіло потерпілого, в такий самий час — у травні.

"Наші експерти проаналізували всі матеріали справи і підібрали схоже дерево — такої ж породи, подібного розміру — відповідної висоти, діаметру стовбура, розташування гілок... Одне слово, всі елементи були підібрані найближче до тієї ситуації, яка була тоді", — уточнив він.

За його словами, в процесі експерименту розглянули три ситуації.

"Першим вирішувалося питання, чи міг потерпілий сам залізти на дерево, на висоту гілки 1,7 метра, зав’язати вузол та вчинити самогубство. Другим — чи можливо інсценувати самогубство за допомогою підручних засобів — драбини, підставки тощо, хоча на тому місці нічого подібного виявлено не було. І третє — чи можливо провести інсценування самогубства без застосування цих підручних засобів", — сказав директор НДІ.

Він додав, що в ході експерименту був задіяний статист, за всіма зовнішніми ознаками якнайбільше схожий на потерпілого — такого ж віку, як Івасюк, такої ж маси тіла, — але досить підготовлений фізично.

"І в результаті експерименту було встановлено, що зав’язати вузол та провести інсценування самогубства навіть дуже сильна фізично людина не змогла би. Очевидно, що їй для цього знадобилася б чиясь допомога", — підкреслив Рувін.

Також, за його словами, експерти встановили, що навіть за наявності допоміжних підручних засобів на кшталт драбини чи підставки,  щоб зав’язати вузол і провести інсценування самогубства, потрібно було б задіяти двох людей. А якщо без підручних засобів — щонайменше три додаткових людини, які мали би це робити.

"Крім того, експерти також досліджували одяг, взуття потерпілого — за фотографіями в матеріалах справи, описом речей, протоколами огляду. Адже якби людина залазила на дерево, мали би залишитися сліди того на підошвах, на одязі... Тим часом в протоколах огляду зазначено, що їх не було", — сказав Рувін.

Станом на сьогодні експертиза перебуває на стадії передачі слідчим органам, уточнив директор НДІ і додав:

"Група експертів-медиків, з якими ми співпрацювали, долучає свою частину, і ми будемо передавати матеріали слідчим органам, які нам цю експертизу призначали. Далі будемо дивитися, яке рішення вони приймуть. Тобто ми надаємо результати дослідження, а далі слово за львівською прокуратурою".

ДОВІДКА:

Відомого композитора Володимира Івасюка, який зник 24 квітня 1979 року, знайшли повішеним 18 травня 1979 року у військовій зоні Брюховецького лісу неподалік Львова. Тоді слідство висунуло версію самогубства внаслідок психічного розладу, і справу закрили за відсутністю складу злочину через два місяці — 18 липня 1979 року.

Цього року 4 березня Івасюкові мало би виповнитися 70 років.

Як повідомлялося, у 2017 році на Будинку звукозапису в Києві встановили меморіальну таблицю на честь Володимира Івасюка.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.