Чим пахла Клеопарта: вчені відтворили давньоєгипетьський парфум

Зовнішність єгипетської цариці Клеопатри (правила у 51–30 роках до Р.Х.) могла і не вражати чоловіків наповал, але аромат її парфумів — напевно.

Про це повідомляє WAS.Media

Одна із багатьох реконструкцій зовнішнього вигляду Клеопатри
Одна із багатьох реконструкцій зовнішнього вигляду Клеопатри
Джерело: http://thiswas.ru

Мов царський трон, сіяла над водою

її галера, золотом покрита;

Вітрила пурпуром цвіли пахучим,

Аж вітер млів з жаги до них, і весла

Сріблясті влад торкалися води

Під звуки флейт, за ними хвильки бігли,

Немов закохані.

Так англійський поет Вільям Шекспір описував прибуття Клеопатри на зустріч з римським полководцем та її майбутнім чоловіком Марком Антонієм в трагедії "Антоній і Клеопатра".

Сам Марк Антоній покінчив життя самогубством після того, як його політичний опонент Октавіан Август взяв Олександрію. Його прикладу послідує і Клеопатра.

Легенді про пахощі корабля єгипетської цариці можна сміливо повірити — в серпні 2019 року вчені Гавайського університету підтвердили, що давньоєгипетські парфуми були досить сильними й пряними, аби діяти з дальньої дистанції.

Під час розкопок античного єгипетського міста Тмуіт (засноване 4500 року до Р.Х.), який знаходиться в дельті Нілу, археологи виявили цілу парфумерну фабрику. Залишки печей, скляні флакони, глиняні амфори, яким більше 2 тисяч років, вказують на те, що виробництво тут кипіло.

Виробництво парфумів, вапняк, фрагмент з давньоєгипетської гробниці 4 століття до Р. Х.
Виробництво парфумів, вапняк, фрагмент з давньоєгипетської гробниці 4 століття до Р. Х.
Джерело: Wikimedia Commons

На черепках деяких посудин збереглися рештки речовин. Додавши до результатів їхніх аналізів дані з давнього фармакологічного трактату De Materia Medica, вдалося дізнатися головні інгредієнти єгипетського парфуму.

Основою аромату була мирра — смола, яку добувають з ароматної кори дерев сімейства бурзерових. Сама по собі мирра має сильний запах, але до неї ще підмішували кардамон, оливкову олію і корицю.

Таким був основний склад двох популярних ароматів часів Клеопатри — мендезіанського і метопіанського, названих на честь стародавніх міст, які знаходилися недалеко від парфумерної фабрики в Тмуіті.

"Запах дуже приємний, хоча, ймовірно, він тримається трохи довше, ніж сучасні аромати", — зазначає один з авторів дослідження Роберт Літтман.

Єгипетські мініатюрні скляні посудини, приблизно 1550-1307 рр. до Р.Х. Ці посудини використовувалися для зберігання парфумованих мазей, ароматичних масел і косметики
Єгипетські мініатюрні скляні посудини, приблизно 1550-1307 рр. до Р.Х. Ці посудини використовувалися для зберігання парфумованих мазей, ароматичних масел і косметики
Фото: PericlesofAthens / CC BY-SA 3.0

За текстурою древній парфум був як рідке масло. Його використовували в ритуальних цілях, втирали в шкіру й волосся.

Чи саме так пахла Клеопатра?

Вчені точно відповісти не можуть, адже у неї була своя особиста парфумерна майстерня, де аромати створювали індивідуально для цариці. Але цілком можливо, що основою її парфумів були всі ті ж мирра, оливкова олія та кардамон.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.