Вчені сподіваються нарешті прочитати тексти папірусів, що пережили виверження Везувію. ФОТО

Американські дослідники заявили, що за допомогою нової рентгенівської технології зможуть прочитати древні сувої, що збереглися після виверження Везувію в 79 році нашої ери

Про це повідомляє BBC із посиланням на The Guardian.

Надпотужне виверження вулкану Везувій, що відбулося в I столітті, повністю зруйнувало римські міста Помпеї, Геркуланум і Стабія і поховало під попелом не тільки жителів цих міст, а й чудову бібліотеку. У ній зберігалися сувої з папірусу, які згодом вдалося знайти археологам.

 
Один із сувоїв з Геркулануму
Diamond Light Source/Digital Restoration Initiative, University of Kentucky

Ці сувої сильно обвуглилися під впливом гарячого попелу і газу, але на них можна побачити ледь помітний текст. Однак якщо спробувати розгорнути папірус, він розсиплеться.

Завдяки інноваційному підходу, що поєднує використання штучного інтелекту і високоенергетичного рентгенівського випромінювання, у вчених з'явилася надія прочитати, що написано в свитках.

Два неррзгорнутих сувої, що належить дослідити, зберігаються у Французькому інституті в Парижі і є частиною дивовижною колекції з приблизно 1800 документів, які були виявлені в 1752 році під час розкопок Геркуланума.

Ці сувої в сукупності представляють собою єдину збережену до наших днів давню бібліотеку. Велика частина документів зберігається в музеї Неаполя.

Вважається, що вілла, на території якої вони були знайдені, належала тестю Юлія Цезаря.

За минулі роки фахівці намагалися різними способами розгорнути близько половини сувоїв. Деякі з них в результаті були знищені, а сам процес розгортання призводить до вицвітання чорнила.

Дослідженнями керує професор кафедри інформатики Університету Кентуккі Брент Сілс. Він та його команда раніше застосували високоенергетичне рентгенівське випромінювання, щоб прочитати текст з пергаменту давньоєврейською мовою, якому близько 1700 років. Документ був знайдений в священному ковчезі синагоги в Ен-Геді в Ізраїлі і містить текст з біблійної книги Левит.

 
Команда вчених, що дослідує сувої
Diamond Light Source Ltd

Сувій з Ен-Геді написаний чорнилом на металевій основі, які можна роздивитися в рентгенівських променях. Сувої ж Геркуланума імовірно написані чорнилом на основі деревного вугілля або сажі, тобто за хімічним складом вони мало відрізняються від папірусу, і рентгенівське випромінювання нічого не виявить.

Чорнило також містять свинець, але професор Сілс вважає, що його кількість виявиться недостатнім для прочитання за допомогою рентгенівського випромінювання - в результаті команда вчених розробила нову технологію для вивчення тексту сувоїв. Вона включає в себе використання високоенергетичного рентгенівського випромінювання і штучного інтелекту (машинного навчання).

Комп'ютеру показують фрагменти сувоїв з написами, видними неозброєним оком. Таким чином виробляється алгоритм машинного навчання. Згодом комп'ютер зможе виявляти і вивчати різницю між порожніми і заповненими текстом ділянками папірусу при рентгенівському скануванні, зокрема визначатиме відмінності в структурі волокон папірусу.

Надалі ця технологія може бути використана для розшифровки тексту непрочитаних сувоїв.

 
Фрагмен сувою з Геркуланума
Andrew Brookes/Diamond Light Source Ltd

За словами Сілса, прочитане на свитках дозволяє припустити, що на них можуть бути записані принципи філософського вчення Епікура, яке з початку 1 століття до нашої ери поширилося на Рим.

Але сувої можуть містити також латинський текст. Це припущення засноване на тому, що в класичних римських бібліотеках були і грецька, і латинська секції. З цією думкою згоден і папіролог з Оксфордського університету доктор Дірк Оббінк, який бере участь в дослідженні.

"Тільки минулого року серед папірусів Геркуланума було виявлено новий твір Сенеки Старшого, можна тільки припускати, які ще відкриття обіцяє нам подальша розшифровка", - заявив вчений.

Оббінк сподівається, що сувої можуть містити і втрачені твори, наприклад вірші Сапфо або трактат Марка Антонія, написаний ним про своє власне пияцтво.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.