"Габсбурзька щелепа" - наслідок інцесту. Як виродилася могутня династія Європи

Виражена деформація нижньої частини обличчя, характерна для представників європейської королівської династії Габсбургів – результат кровозмісних шлюбів, що тривали протягом кількох поколінь.

Про це повідомляє ВВС. Україна.

Близькі родичі: Карл II, Карл V і Філіп IV Габсбурги (зліва направо)
Близькі родичі: Карл II, Карл V і Філіп IV Габсбурги (зліва направо)
Колаж: ВВС. Україна

Аномалія, що отримала неофіційну назву "габсбурзьке підборіддя", добре помітна на портретах представників династії – як жінок, так і чоловіків: нижня щелепа сильно видається вперед, а верхня виглядає недорозвиненою.

Історики давно підозрювали, що ця родинна особливість Габсбургів – результат низки близькоспоріднених шлюбів.

Тепер ці підозри отримали наукове підтвердження від іспанських медиків, які вивчили кілька десятків портретів представників династії та склали масштабне генеалогічне дерево Габсбургів, яке охоплює понад 20 поколінь династії.

Рідна кров

Габсбурги були наймогутнішою королівською династією Європи протягом більшої частини Середньовіччя та Нового часу.

Представники цієї родини об'єднали під своєю владою величезні території в Західній, Південній та Центральній Європі – землі, якими вони в різний час правили, сьогодні входять до складу Іспанії, Нідерландів, Німеччини, Італії, Чехії, Австрії, Угорщини, Румунії, України та багатьох інших країн.

Такої могутності Габсбургам вдалося домогтися не в останню чергу завдяки численним шлюбам між представниками правлячої династії, що дозволяло уникнути дроблення територій під час розподілу між спадкоємцями.

Найяскравішим прикладом такої кровозмісної політики став король Іспанії Карл II. Його батько доводився його матері дядьком, сама мати була народжена від шлюбу між двоюрідними братом та сестрою – які, у свою чергу, теж з'явилися на світ внаслідок кровозмішання.

Карл II Іспанський з народження був інвалідом: він насилу розмовляв і жував їжу
Карл II Іспанський з народження був інвалідом: він насилу розмовляв і жував їжу

Шість з восьми прадідів та прабабок Карла були нащадками Хуани Божевільної. Коефіцієнт його інбридингу (схрещування близькоспоріднених організмів) становив 25% - такий же показник у дітей, які народилися внаслідок прямого інцесту між братом і сестрою. Карл з народження був інвалідом з низкою захворювань, і не залишив спадкоємця.

Близькоспоріднені шлюби законодавчо заборонені у більшості країн – саме тому, що вони істотно підвищують ризик розвитку вроджених захворювань. Батьки, які є родичами між собою, можуть передати дитині одну й ту ж форму дефектного гена – і ця ймовірність зростає через близькість споріднення.

Родинна потворність

Іспанські вчені зібрали портрети 15 представників Габсбурзької династії (загалом 66 зображень) і показали їх 10 практикуючим щелепно-лицьовим хірургам, попросивши тих оцінити ступінь деформації обличчя зображених людей.

Паралельно з цим історики склали докладне генеалогічне дерево Габсбургів, що містить в собі понад 6 000 людей з понад 20 поколінь, аби найбільш точно оцінити ступінь спорідненості між ними та рівень інбридингу того чи іншого правителя.

Результат оцінки хірургів виявився передбачуваним: чим більше родичів було серед предків монарха, тим більш вираженими були аномальні риси обличчя – особливо випнута нижня щелепа.

Найменш деформованим виявилося обличчя Марії Бургундської, яка вийшла у 1477 році заміж за Максиміліана Габсбурга – майбутнього імператора Священної Римської імперії.

Марія Бургундська
Марія Бургундська

Аномалія нижньої щелепи була найбільш помітною у Філіпа IV (короля Іспанії і Португалії з 1621 по 1640 роки), верхньої – в імператора Максиміліана I Габсбурга та відразу декількох його нащадків.

Альбрехт Дюрер. Портрет імператора Максиміліана І
Альбрехт Дюрер. Портрет імператора Максиміліана І

"Хоча наше дослідження засноване на історичному матеріалі, інбридинг досі поширений в окремих географічних регіонах та серед певних релігійних та етнічних груп, тому і сьогодні важливо досліджувати його наслідки.

Династія Габсбургів слугує свого роду лабораторією для цього, оскільки рівень інбридингу в ній особливо високий", - резюмує провідний автор роботи, професор Університету Сантьяго-де-Компостела Роман Вілас.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.