У Канаді знайшли викопну рибу із зачатками пальців

Палеонтологи з Канади та Австралії знайшли перше підтвердження теорії про виникнення зачатків пальців у риб.

Структури, що переходять на пальці, знайшли у плавці риби Elpistostege watsoni, яка жила 380 млн років тому, повідомляє "НВ" із посиланням на ScienceAlert.

 
РЕКОНСТРУКЦІЯ: Katrina Kenny

"Ми зробили важливий прорив в розумінні того, як рука була вперше сформована для всіх хребетних. Це перший випадок, коли ми однозначно виявили пальці, замкнені в плавці з променями плавника у риби. Кісточки цих променів дуже схожі на те, як влаштовані кістки пальців у більшості тварин", — сказав палеонтолог Джон Лонг з Університету Фліндерс в Австралії.

Перехід від водних риб до чотириногих істот (тетраподів) є одним з найбільш важливих в еволюційної історії, проте в наших знаннях є значні прогалини.

Одним з таких прогалин була точка, в якій риба вийшла з глибини і почала добувати їжу в більш дрібних водах — що вважається проміжним етапом перед виповзанням на сушу. Щоб завершити цей перехід, тваринам знадобилося б щось дуже важливе для повзання — тобто руки і ноги.

Лонг і його колега-палеонтолог Річард Клутьє з Університету Квебека в Канаді описали скам'янілі останки риби Elpistostege watsoni довжиною 1,57 метра, знайдені в Канаді в 2010 році.

Це, ймовірно, найповніший коли-небудь описаний екземпляр Elpistostege. Рештки риби містять і повний скелет грудного плавця.

"Після того, як ми порівняли наш скелет плавця Elpistostege зі скелетом рук і кистей наземних тварин, стало ясно, що ряди дрібних кісточок були — в еволюційному сенсі – такими ж, як і кістки фаланги в руках наземних тварин", — сказав Лонг.

Кістки — це не зовсім справжні пальці, оскільки вони заховані усередині плавника і не можуть вільно рухатися. Але це підтверджує, що тварина є проміжною ланкою між рибою і чотириногими.

"Це відкриття відсуває походження пальців у хребетних на рівень риб і каже нам, що структура "руки" хребетних вперше з'явилася в глибинах еволюції, незадовго до того, як риби покинули воду", — резюмує Лонг.

Дослідження також показали, що Elpistostege watsoni був найбільшим хижаком, що мешкав на мілководді сучасного Квебека. Він харчувався дрібнішими лопастеперими рибами, що також вимерли до нашого часу.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.