У Венеції в монастирі знайшли меч, якому 5 тис. років

Вчені ідентифікували меч, який раніше вважали середньовічним. Встановили, що йому близько 5 тис. років та походить з Анатолії – території сучасної Туреччини.

Зброю знайшли у монастирі, що на острові Сан-Лаззаро-дельї-Армен у Венеції. Невідповідність середньовічному періоду встановила експертка з давньої близькосхідної зброї Вітторія Далл'Армелліна. Вона наголосила, що меч схожий на ті, що археологи датували IV тис. до Р.Х. Зброя цього періоду вважається найдавнішою у світі, пише Газета.UA із посиланням на The History Blog.

 
Автор: Andrea Avezzu

Даний тип був розповсюдженим у невеликому регіоні Східної Анатолії між річкою Євфрат і південним узбережжям Чорного моря. Його виготовили із миш'якової бронзи – сплаву міді з миш'яком, що використовували до відкриття олова.

Зброя не має жодних прикрас чи гравіювання. Її призначення встановити неможливо – могла використовуватись як практично так і церемоніально. Саме у період датування меча, археологи засвідчують багаті поховання, що вказували на розвиток військової еліти.

За документами, зброя потрапила до Італії у другій половині XIX ст. Її подарували католицькому священику Гевонду Алішану. Знайшли її у місті Кавак біля Чорного моря.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.