У джунглях Амазонії знайшли тисячі доісторичних малюнків. ФОТО

Десятки тисяч наскельних малюнків льодовикового періоду виявлені в лісах Амазонки: на них зображені й види тварин, які вимерли ще в древні часи.

Про це повідомляє The Guardian.

 
фото: Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media

Йдеться фактично про одну з найбагатших колекцій доісторичного наскельного образотворчого мистецтва.

Ці малюнки, створені близько 12,5 тис. років тому на скелях, що простягаються територією Колумбії більш як на 10 кілометрів, відкрили науковці з Великої Британії та Колумбії.

Це місце вже встигли охрестити "Сікстинською капелою древніх".

Малюнки були знайдені ще минулого року, втім інформація про це трималася в секреті, оскільки вони були зняті для великого серіалу Channel 4 "Таємниці джунглів: Загублені королівства Амазонки", який покажуть у грудні 2020 року.

Унікальне місце розташоване в Серранія-де-ла-Линдоса, де поруч із національним парком Чірібікете виявлені інші наскельні зображення.

Ведуча документального фільму археолог Елла Аль-Шамах сказала: "Місце настільки нове, що вони ще навіть не дали йому назви".

 
фото: Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media

Вік наскельних малюнків частково можна визначити за зображеннями вимерлих тварин льодовикового періоду, таких як мастодонт, доісторичний родич слона, який вимер в Південній Америці приблизно 12 тис. років тому.

Є також зображення палеолами – вимерлого верблюда, гігантських лінивців і коней льодовикового періоду. Цих тварин бачили і малювали одні з найперших людей, що колись досягли Амазонки.

Вчені вважають, що на вивчення малюнків "знадобляться покоління". Інші зображення включають риб, черепах, ящірок і птахів, людей, які танцюють і тримаються за руки. Одна фігура в масці, що нагадує птаха з дзьобом.

 
ФОТО: Ella Al-Shamahi

Територія, на якій виявлені малюнки, до недавнього часу була повністю закритою, для безпечного входу на неї все ще ведуться переговори.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.