В Україні про Мазепу видали роман і готують за ним серіал

У Батурині Чернігівської області презентували книгу відомої дослідниці Гетьманщини, доктора історичних наук, професора Тетяни Таїрової "Мазепа. Хроніки православного шляхтича. Руїна", що стала першим художнім твором авторки.

Про це повідомив департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА.

 

"З нагоди Дня Українського козацтва у Національному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця" відбулася авторська презентація книги "Мазепа. Хроніки православного шляхтича. Руїна". Це перший художній твір Тетяни Таїрової, дослідниці Гетьманщини, професорки та докторки історичних наук", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що в мистецькому заході взяли участь Президент України 2005-2010 років Віктор Ющенко, заступник голови Чернігівської ОДА Дмитро Іванов та видатні науковці-історики України.

Для кращого сприйняття атмосфери доби Руїни, в умовах якої відбувалося становлення особистості Мазепи, присутнім показали військово-історичну реконструкцію початкового епізоду книги.

На презентації гості дізналися, що за мотивами твору незабаром з'явиться серіал – його зйомки анонсував генеральний продюсер "FILM.UA Group" Віктор Мирський.

Спеціально до заходу в заповіднику розгорнули виставку "Гетьман Іван Мазепа, князь Священної Римської імперії". Вона знайомить з унікальними нововиявленими артефактами із Віденського архіву та колекції Олексія Шереметьєва.

 

Важливе місце серед експонатів посідає печатка Мазепи, вперше представлена широкому загалу. Вона підтверджує княжий титул гетьмана, наданий йому Священною Римською імперією. Для підтвердження автентичності печатки планується проведення експертизи її металу.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.