АНОНС: семінар для гідів "Історичні фейки як інструмент маніпуляцій"

Північне Причорномор’я і Південь України досі страждає від відлуння міфологізованої історії про цивілізаційну роль для цих «пустих земель» російської імператриці Катерини ІІ у XVIII столітті; власне на цьому ґрунтується ідея «Новоросії».

Північне Причорномор'я і Південь України досі страждає від відлуння міфологізованої історії про цивілізаційну роль для цих "пустих земель" російської імператриці Катерини ІІ у XVIII столітті; власне на цьому ґрунтується ідея "Новоросії".

 

На жаль, саме так про історію Півдня України досі розповідають і гіди, і навіть шкільні підручники. Проте сучасна українська археологія дає реальні докази того, що розвинений центр цивілізації був на цих землях ще у 14-15 століттях, і він був пов'язаний з культурою та історією трьох народів – українського козацтва, Великого князівства Литовського часів князя Вітовта і кримськотатарського.

Під час заходу відбудеться презентація сайту "Найбільш небезпечні фейки про Південь: як протидіяти маніпуляціям і чому це важливо".

Спікери:

Наталя Бімбірайте, голова правління Культурного центру Україна-Литва, керівниця проєкту.

Світлана Біляєва, д.і.н., професорка, начальниця Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України

Наталя Шальнова, екскурсовод (Херсон)

Олена Афанасьєва, голова Центру культурного розвитку Тотем", кураторка проєктів у сфері культури та мистецтва

Ліза Євсеєва, керівник наукових досліджень ГО "Новокаховське товариство охорони культурної спадщини", архітектор

Модератор: Дементій Білий, історик, Голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України.

Семінар пройде на платформі Zoom. Після реєстрації Вам буде надіслано лінк на подію. Реєстрація: https://forms.gle/5aLYQdxwcsfgvLGy8

Участь безкоштовна.

Семінар проходить в рамках грантової програми проєкту "Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність", який виконується IREX (Рада наукових досліджень та обмінів) за підтримки Посольств Великої Британії та США. Зміст матеріалів не обов'язково відображає думку та не є офіційною позицією IREX, а також Урядів Великої Британії та США. Дані матеріали дозволяється використовувати із навчальною метою та за умови, якщо це здійснюється безоплатно для кінцевого споживача. Обов'язковим є посилання на IREX та проєкт "Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність".

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.