В Державному архіві Київської області розпочато оцифрування колекції карт

Державний архів Київської області розпочав оцифрування унікального масиву картографічних документів, що зберігається у фонді Ф.1542 "Колекція карт і креслень Київської губернії"

У продовження співпраці зі World Monuments Fund Державний архів Київської області розпочав оцифрування унікального масиву картографічних документів, що зберігається в фонді Ф.1542 "Колекція карт і креслень Київської губернії". 
 
У жовтні 2022 року між Державним архівом Київської області та Archival Information Systems / Архівні Інформаційні Системи було підписано договір на оцифрування майже 3 тисяч одиниць зберігання, більшість з яких мають великоформатний розмір і різний ступень фізичної збереженості.
В цій колекції представлені генеральні та поштові карти Київської та інших губерній, карти та плани сіл, військових поселень, міст, повітів Київської губернії, карти шляхів, земельних та лісових ділянок, селянських, поміщицьких та церковних земель, проектів будівель та мостів у населених пунктах Київської губернії та м.Києва, альбоми фотокреслень. Документи цього фонду датовані 1781-1919 роками.
Впродовж реалізації цього проекту буде створена інформаційно-пошукова база "Карти і креслення Київської губернії", завдяки якої можна буде здійснити пошук документів за населеним пунктом або датою та безпосередньо передивитися цифрову копію карти чи креслення.
Проєкт планується презентувати до уваги дослідників у лютому 2023 року в режимі он-лайн на сайті Державного архіву Київської області.
Довідково: Світовий Фонд Пам'яток є провідною незалежною організацією, що займається захистом визначних пам'яток та об'єктів культурної спадщини. За більше як 55 років роботи у більш як 700 визначних місць у 112 країнах світу, фахівці фонду довели ефективність підходів та методів для збереження культурного спадку по всьому світу.


Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.