АНОНС: У Софії Київській представлять виставку про російсько-українські війни XII–XXI століття

Презентація виставки «РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ВІЙНИ XII–XXI ст.: СВІДЧЕННЯ СВЯТОЇ СОФІЇ», відбудеться 24 лютого о 16.00 у Софійському соборі

Про це повідомили на своїй сторінці у Facebook Національний заповідник "Софія Київська".
 Собор Святої Софії в Києві є унікальним свідком усіх російсько-українських воєн: від далекого XII століття – до сьогодні. Очі Богородиці-Оранти бачили перше "24 лютого" в історії України – пограбування Києва, яке вчинив "перший великорос", князь Андрій Боголюбський, у 1169 році.
Численні російсько-українські протистояння відбилися у пам'яті Софійського собору – знайшли відображення у графіті, віддзеркалюються у особливостях монументального живопису.
Під склепіннями тисячолітнього храму збереглася уречевлена пам'ять не тільки про першу навалу "великоросів", але й про переможних українських лицарів, які віками йшли у бій проти московитів під знаменами князя Костянтина Івановича Острозького, короля Стефана Баторія, гетьманів Петра Конашевича Сагайдачного, Івана Виговського, Івана Мазепи, Пилипа Орлика…
Свята Софія розповідає й про вимір гасла "Слава Україні!" з точки зору церкви, привідкриє завісу таємниці пророцтва Михайла Грушевського, виголошеного ним перед Богородицею Орантою.
Виставковий проєкт "РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ВІЙНИ XII–XXI ст.: СВІДЧЕННЯ СВЯТОЇ СОФІЇ" ознайомить вас унікальними знаннями тисячолітніх стін про всі "24 лютого" в історії України. Його реалізація відбулася завдяки співпраці Національного заповідника "Софія Київська" з бійцями та командуванням 114-ої окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, де служать наші друзі, брати, сестри, батьки. 24 лютого, у перший день битви за Київ (24.02.2022–02.04.2022), вони взяли до рук зброю – і перемогли.
Авторську екскурсію проведе к. і. н.,завідувач "Софійського музею" Ігор Нетудихаткін.
Вхід на відкриття – вільний.
Акредитація ЗМІ за телефоном: +380 (98) 580 78 80
 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.