АНОНС: Пам’ять і вдячність: На шляху до створення Національного військового меморіального кладовища

Долучитися до обговорення ролі громадськості в процесі створення Національного військового меморіального кладовища можна 24 травня у Київській школі економіки.

Національне військове меморіальне кладовище (НВМК) має стати національним пантеоном для вшанування пам'яті героїв, тож втілення такого важливого проєкту не має відбуватися за зачиненими дверима. Ініціативна група за участі депутатів Верховної ради України та Київської міської ради, Київської школи економіки, Центру міської історії (Львів), Платформи культури пам'яті "Минуле / Майбутнє / Мистецтво" та спільноти "Марш за Київ" запрошує всіх небайдужих долучитися та допомогти державі запровадити нову культуру вирішення суспільно-важливих задач та пошуку складних рішень.

Коли: середа, 24 травня, з 14:00 до 18:00

Де: Київська школа економіки, м. Київ, вул. М. Шпака, 3. Також буде можливість долучитися через зум та трансляція на YouTube.

Реєстрація учасників та журналістів за посиланням.

Кількість учасників заходу обмежена місткістю зали – зареєстровані отримають лист-підтвердження завчасно.

Серед спікерів заходу будуть народна депутатка України Ганна Бондар, депутатка Київради та ініціаторка створення Національного Пантеону Героїв Аліна Михайлова, депутатка Київради Ксенія Семенова, а також директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло та інші.

Перша публічна зустріч буде присвячена обговоренню світового досвіду та українських практик і кейсів, а також ролі громадськості та експертного середовища в процесі створення НВМК. Також спільно з громадою та експертами у форматі "Світового кафе" визначимо основні проблеми та перспективи діяльності Національного військового меморіального кладовища, а також можливий план дій для реалізації проєкту.

Програма заходу:

Блок 1. Панельна дискусія "Війна і пам'ять. Україна у світовому контексті"
Модератор: Антон Лягуша, декан факультету магістерських соціальних та гуманітарних студій KSE, доцент. Кандидат історичних наук, дослідник new School University Consorcium (New York), спеціаліст з публічної історії, історичної наратології та медіакомунікацій.

Учасники:

 Ірина Склокіна, історикиня та дослідниця Центру міської історії у Львові

 Оксана Довгополова, Співзасновниця та кураторка платформи культури пам'яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво, докторка філософських наук

 Катерина Семенюк, співзасновниця та кураторка платформи культури пам'яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво, культурна менеджерка

Блок 2. Панельна дискусія "Практики пам'ятання"

Модераторка: Ксенія Семенова, депутатка Київської міської ради IX скликання

Учасники:

 Ганна Бондар, українська архітекторка та політична діячка, народна депутатка України IX скликання

 Аліна Михайлова, українська волонтерка, військовий медик ЗСУ, активістка. Депутат Київської міської ради IX скликання

 Ігор Пошивайло, кандидат історичних наук, генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності

 Софія Гула, заступник директора департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради

 Представники Вінницької міської ради (за згодою)

Блок 3. Обговорення в форматі "світового кафе" за участі усіх присутніх.

Запрошуємо також долучитися ветеранів, рідних та близьких полеглих воїнів, фахівців і активістів із міського розвитку, архітектури, екології, культурної та природної спадщини.

Саме від активності та згуртованості громади залежить, чи буде врахована думка максимально широкого кола експертів і представників громадянського суспільства. Всі ми разом вирішуємо, якою буде пам'ять про війну, зараз і після перемоги.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.