У центрі Добромиля на місці провалля виявили торгові пивниці XVII-XVIII ст.

На площі Ринок в містечку Добромиль на Львівщині під час ремонтних робіт утворилося провалля, яке відкрило давні торгові пивниці XVII-XVIII ст.

По це повідомили в ЛОО Українське товариство охорони пам'яток історії та культури.

Археолог та дослідник архітектури Юрій Лукомський обстежив територію. Провалля та виявлене приміщення обстежили, місцевим органам влади та виконавцям робіт надали рекомендації по збереженню і консервації виявленого археологічно-архітектурного обʼєкту.

В інформаційному звіті вказали, що провалене під час реконструкційних робіт цегляне склепіння поблизу будинку на площі Ринок, 14 у Добромилі є реліктом так званого передпоріжжя - підземної пивниці, влаштованої перед фасадом приринкової кам'яниці. Цегла у мурованих стінах датується XVIII - XIX ст.

"Вдалося зафіксувати ширину 4,8 м, висоту 2,4 м та окремі особливості цегляного приміщення передпоріжжя, виявити з нього прохід у старіше, муроване з каменю. Можна констатувати локалізацію на площі Ринок різночасового комплексу передпоріж, який функціонував і розвивався впродовж ранньомодерного, а можливо й пізньосередньовічного періодів розвитку міста. Це рідкісні пам'ятки архітектурно-археологічної спадщини історичних міст Європи", – зазначено у висновку старшого наукового співробітника Інституту українознавства НАН України археолога Юрія Лукомського.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.