Нацполіція вилучила колекцію старожитностей та унікальних музейних експонатів на мільйони доларів США

Один із вилучених предметів є рідкісним мечем Гунів, декорований золотом та альмандинами.

Про це йдеться на сайті Національної поліції України.

Серед вилученого - старовинна зброя та предмети озброєння, прикраси та деталі одягу, посуд, монети та ікони. Окрім цього, один із вилучених предметів є рідкісним мечем Гунів, декорований золотом та альмандинами. За стилістикою він нагадує славнозвісну гунську діадему з Мелітопольського музею, яка була викрадена російськими окупантами.

Колекцію різноманітних артефактів вилучили оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції спільно з колегами-правоохоронцями в одного із членів групи, причетної до незаконної діяльності, пов'язаної з фінансуванням "днр", виведенням грошових коштів з України до РФ, а також ведення, бізнесу на території окупованого Криму.

В офісному приміщенні цього громадянина на території міста Києва правоохоронці виявили велику кількість музейних експонатів – обладунки 16–19 ст., серед яких шоломи польських гусарів, типу Моріон, іранські шоломи, монети періодів від античності до пізнього середньовіччя.

Крім того, вилучили візантійську золоту декоровану емаллю іконку із зображенням архангела Михаїла 11–12 ст., античні та скіфські старожитності, ікони, холодну зброю 14–19 ст., Першої та Другої світових воєн, мечі епохи Великого переселення народів тощо.

Особливо рідкісним виявився гунський меч, декорований золотом та альмандинами. Разом із ним вилучені золоті накладки, що прикрашали піхва цього клинка. За інформацією залучених у ході обшуку фахівців – експертів Національного музею історії України, подібні знахідки археологам ще не траплялися і в жодному українському музеї таких мечів немає.

За стилістикою він нагадує гунську діадему з Мелітопольського музею, яка була викрадена російськими окупантами. Більшість вилучених одиниць історичних артефактів належать до епох від бронзового віку до пізнього середньовіччя.

За попередніми даними, колекція коштує декілька мільйонів доларів. Частина її, ймовірно, була викрадена з музеїв тимчасово окупованої території АР Крим, але походження цінностей ще треба встановлювати. Вилучені археологічні предмети передадуть на відповідальне зберігання до Національного музею історії України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими ДБР за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.