Нацполіція вилучила колекцію старожитностей та унікальних музейних експонатів на мільйони доларів США

Один із вилучених предметів є рідкісним мечем Гунів, декорований золотом та альмандинами.

Про це йдеться на сайті Національної поліції України.

Серед вилученого - старовинна зброя та предмети озброєння, прикраси та деталі одягу, посуд, монети та ікони. Окрім цього, один із вилучених предметів є рідкісним мечем Гунів, декорований золотом та альмандинами. За стилістикою він нагадує славнозвісну гунську діадему з Мелітопольського музею, яка була викрадена російськими окупантами.

Колекцію різноманітних артефактів вилучили оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції спільно з колегами-правоохоронцями в одного із членів групи, причетної до незаконної діяльності, пов'язаної з фінансуванням "днр", виведенням грошових коштів з України до РФ, а також ведення, бізнесу на території окупованого Криму.

В офісному приміщенні цього громадянина на території міста Києва правоохоронці виявили велику кількість музейних експонатів – обладунки 16–19 ст., серед яких шоломи польських гусарів, типу Моріон, іранські шоломи, монети періодів від античності до пізнього середньовіччя.

Крім того, вилучили візантійську золоту декоровану емаллю іконку із зображенням архангела Михаїла 11–12 ст., античні та скіфські старожитності, ікони, холодну зброю 14–19 ст., Першої та Другої світових воєн, мечі епохи Великого переселення народів тощо.

Особливо рідкісним виявився гунський меч, декорований золотом та альмандинами. Разом із ним вилучені золоті накладки, що прикрашали піхва цього клинка. За інформацією залучених у ході обшуку фахівців – експертів Національного музею історії України, подібні знахідки археологам ще не траплялися і в жодному українському музеї таких мечів немає.

За стилістикою він нагадує гунську діадему з Мелітопольського музею, яка була викрадена російськими окупантами. Більшість вилучених одиниць історичних артефактів належать до епох від бронзового віку до пізнього середньовіччя.

За попередніми даними, колекція коштує декілька мільйонів доларів. Частина її, ймовірно, була викрадена з музеїв тимчасово окупованої території АР Крим, але походження цінностей ще треба встановлювати. Вилучені археологічні предмети передадуть на відповідальне зберігання до Національного музею історії України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими ДБР за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.