В Іспанії затримали контрабандистів, які вивезли з України "скіфське золото"

Іспанська поліція повідомила про конфіскацію викрадених з України старовинних золотих виробів вартістю 60 мільйонів євро після того, як правоохоронці спіймали злодіїв при спробі продати їх у Мадриді.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За даними правоохоронців, мова йде про 11 предметів, загалом ювелірні вироби, включаючи складні намиста, браслети й сережки, які датуються греко-скіфським періодом між VIII і IV століттями до нашої ери.

Прикраси були виставлені в одному з київських музеїв у 2009-2013 роках, а в 2016 році їх вивезли контрабандою з України, йдеться в заяві поліції Мадрида.

Як зазначають правоохоронці, на артефакти були підроблені документи, щоб виглядало так, ніби вони належать українській православній церкві. 

У межах цього розслідування заарештували трьох громадян Іспанії та двох громадян України — один з них православний священник. Їх викрили, коли вони продали один із викрадених предметів — золотий пояс із головами баранів — на приватному аукціоні в Мадриді. У Службі безпеки України додали, що затриманий православний священник був представником УПЦ Московського патріархату.

Поліція Іспанії не розкриває імен злодіїв. Але поліція показала відео, як виглядають вкрадені реліквії. Його проаналізувала Кореспондентка  Бабель Ганна Мамонова:.

"- Велика ажурна пектораль на відео. Це нагрудна царська прикраса з чотирьох джгутів із зображеннями тварин і рослин. У 2013 році вона точно була у власності приватного "Родовід музей" – зібрання артефактів, частина з яких чорна археологія.

- Флакон. Золота ємність для зберігання ароматичних олій, прикрашена сердоліком та зерню III ст. до н.е. Власність у 2013 році "Родовід музей".

- Ажурні золоті сережки. З одного боку голова коня, з іншого - барана, ІІ ст. до н.е. Власність у 2013 році "Родовід музей".

- Золота брошка. Власність у 2013 році "Родовід музей".

- Пектораль в один рядок з пастухами та тваринами. Власність у 2013 році "Родовід музей".

Це те, що відкопала в архіві, - фотографії 2009 і 2013 років. Тоді "Родовід музей" проводив виставки. Він сам передавав журналістам ці фото. У 2009 році в Мистецькому арсеналі була виставка, у 2013-му - золото виставляли на Міжнародному форумі інвестицій та інновацій. Після 2013 року "Родовід музей" фото не надсилав, тому акцентувала увагу саме на цій даті.

ТОВ Родовід Музей дотепер на 100 відсотків належить Ігорь Дідковському. Дідковський очолював Мистецький арсенал у 2007 – 2010 році. Причетний до розпилу бюджетних коштів при будівництві Арсеналу. Друг Петра та Віктора Ющенків. До Арсеналу Дідковський через групу компаній "Родовід" (також зустрічається назва "МИР") мав тісні контакти з Віктором Пінчуком. Через Індустріальний союз Донбасу контактував ще з одним приватним колекціонером - промисловцем - великим любителем скіфів Сергієм Тарутою", - зауважила Ганна Мамонова.

Нагадаємо, що колекція "скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у 2014 році, коли РФ окупувала Крим, мали повернути в Україну. 9 червня Верховний суд Нідерландів підтримав рішення попередньої інстанції у справі про долю "скіфського золота" і постановив передати його Україні.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.